V Levici so osnovali levo krilo stranke

Slovenija 24. Maj 202319:22 21 komentarjev
Miha Kordiš
Twitter: Levica

Po oceni poslanca Mihe Kordiša se je Levica v zadnjem letu premaknila precej proti sredini. Da jo "pripnejo na aktivistični teren in jo zasidrajo na levici", so v stranki osnovali levo krilo.

V Levici so osnovali levo krilo stranke. Kot je poudaril poslanec Miha Kordiš, želijo stranko pripeti na aktivistični teren in jo zasidrati na levici, kamor tudi sodi.

Stranka se je namreč po njegovi oceni v zadnjem letu, ko je v vladi, premaknila precej proti sredini, zato “moramo med aktivistično željo in politično realnostjo splesti skupno pot”. To pot naj bi dorekli na kongresu Levice, ki bo v začetku junija.

Koliko članov vsebuje levo krilo, Kordiš danes ni želel razkriti. Dejal je le, da so se zbrali v velikem številu. “Ko se v politiki začne točno preštevanje, bodisi v raznih koalicijah, parlamentih bodisi znotraj samih strank, se možnosti dogovora začnejo zapirati vrata, zato o konkretnih številkah in preštevanjih ne želim govoriti. Na prvo mesto bi postavil potrebo, da v Levici sklenemo dogovor o tem, kakšni bodo naši naslednji koraki,” je poudaril.

Prav tako ni razkril, kateri vidni člani so poleg njega še v levem krilu stranke. “Med drugimi se je pobudi priključil velik del poslanske skupine in tudi nekaj sodelavcev na ministrstvih pa pestra paleta aktivnih članov in članic na terenu, ki so tudi prepoznavni znotraj stranke,” je dejal Kordiš.

Zanikal je, da bi ustanovitev levega krila pomenila, da je stranka v krizi. “Prej bi rekel, da smo priča naslednjemu koraku v razvoju Levice. To, da imajo stranke znotraj sebe različna strateška stališča, da delujejo tudi na osnovi različnih programskih poudarkov, je nekaj popolnoma normalnega. Sploh v primeru levih strank,” je ocenil.

Glede nadaljnjega sodelovanja Levice v koaliciji pa je Kordiš dejal, da bi morala stranka zelo jasno zagovarjati in braniti svoj program in koalicijsko pogodbo. Kako bodo to v naslednjem letu ali dveh uresničili, bo po njegovih besedah točka na prihajajočem kongresu in stvar dogovora znotraj stranke.

Kot smo že poročali, se bo sedanji koordinator Levice Luka Mesec potegoval za še en mandat na čelu stranke. Miha Kordiš se je odgovoru na vprašanje, kako ocenjuje Meščevo dosedanje delo in ali meni, da bi moral imeti protikandidata, izognil. “V stranki želimo priti do ‘new deala’ med levim krilom, med terenom in med potrebami delovanja znotraj vladne koalicije,” je dejal.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, ki se ni vključil v levo krilo, se je odgovoru na vprašanje, ali si želi menjavo na vrhu stranke, izognil. “Prioriteta je, da se dogovorimo, kako priti do zastavljenih ciljev, kako doseči, da na naslednjih parlamentarnih volitvah ne bomo trepetali pred razglasitvijo rezultatov, ampak bomo rezultat vsaj podvojili. Kako priti do tega cilja, je v tem trenutku drugotnega pomena,” je navedel. Sam o tem, da bi kandidiral za koordinatorja Levice, kot je dejal, v tem trenutku še ne razmišlja.

Po Vatovčevih besedah je bila stranka po tem, ko je vstopila v koalicijo, soočena z radikalno spremembo, kar pa je logično in normalno. “Privaditi se na novo vlogo sodelovanja v koaliciji, kjer se v politično delovanje vključi toliko dodatnih dejavnikov, je proces, ki traja. Mislim, da smo se relativno dobro privadili, obstaja pa še veliko prostora za izboljšave in napredek,” je izpostavil Vatovec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje