V Ljubljani bo naslednje leto vrata odprla nova galerija

Kultura 25. Jan 202319:41 1 komentar
N1

V središču Ljubljane bo predvidoma jeseni prihodnje leto vrata odprla nova galerija, kjer bodo svoja dela razstavljali umetniki iz držav v regiji, kjer je prisotna Skupina NLB, ki je tudi organizatorka projekta. Prva dela, ki bodo del nove umetniške zbirke SEE ART, so že naročili, za odkup del in financiranje projekta v začetku nameravajo letno nameniti sto tisoč evrov.

V največji bančni skupini pri nas so se odločili za nov projekt, ki so ga poimenovali SEE ART (SEE: Southeast Europe oziroma jugovzhodna Evropa). V drugem in tretjem nadstropju stavbe Mestne hranilnice ljubljanske, na Čopovi ulici v središču Ljubljane, bodo prihodnjo jesen predvidoma odprli novo galerijo. Tam je zdaj že muzej bančništva, Bankarium.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je ob tem poudaril, da to ne bo zbirka sodobne slovenske likovne umetnosti, ampak zbirka sodobne regijske umetnosti. Dodal je, da bodo k sodelovanju pri projektu povabljeni umetniki iz vseh držav, kjer je skupina že prisotna, in kjer bi si želeli biti ponovno prisotni, torej na Hrvaškem. Za odkup umetniških del bodo na začetku namenili sto tisoč evrov.

Irena Čuk, direktorica NLB Zavoda za upravljanje kulturne dediščine, je ob tem dejala, da bo prostore secesijske stavbe iz leta 1883 v središču Ljubljane, kjer bo nova galerija, uredil arhitekturni biro Scapelab, ki je prenavljal tudi galerijo Cukrarna. Gradnjo bodo predvidoma začeli konec leta ali januarja naslednje leto.

Ob tem so ustanovili tudi NLB Umetnostni svet, v katerem so tudi strokovnjaki iz regije: dr. Mira Gakjina (Skopje), Maja Kolarić (Beograd) in Tevž Logar (Reka). Zbirali bodo dela umetnikov vseh generacij in vse izrazne medije od slik, kipov, videa, instalacij, performansov, digitalnih medijev in novih tehnologij. Poleg odkupov načrtujejo tudi razpise, s katerimi bi privabili mlade umetnike, ki morda še niso izpostavljeni.

n1
N1

Skupina NLB je lastnica zbirke z okoli 2.000 deli in podzbirkami, ki velja za največjo zaokroženo zbirko sodobne likovne umetnosti v zasebni lasti in je v celoti zaščitena s strani ministrstva za kulturo. Razglašena je za nacionalno bogastvo in je nedeljiva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje