V Ljubljani bo silvestrski večer razsvetlil ognjemet, v Mariboru bo nebo temno

Slovenija 18. Dec 202119:07 2 komentarja
ognjemet ljubljana
PROFIMEDIA

Potem, ko silvestrskega ognjemetna v Ljubljani zaradi epidemioloških ukrepov lani ni bilo, so se na ljubljanski mestni občini odločili, da ga letos pripravijo. Ognjemet pa ob vstopu v novo leto ne bo razsvetlil neba nad Mariborom kot že zadnjih nekaj let.

Lani je bil tradicionalni ognjemet, ki ga Mestna občina Ljubljana (MOL) že leta prireja kot poslovni pozdrav staremu in dobrodošlico novemu letu, zaradi epidemioloških ukrepov odpovedan.

Vlada je namreč med decembrskimi prazniki lani poleg omejitve gibanja, druženja in prepovedi zbiranja na javnih površinah, med nedovoljene dejavnosti uvrstila tudi prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter organizacijo ognjemetov.

Ognjemet v vrednosti 4 tisoč evrov

Vse pa kaže, da bo nebo nad Ljubljanskim gradom v najdaljši noči v tem letu zasijalo v barvnih iskrah. Kot so nam pojasnili na MOL, ognjemet letos nameravajo izvesti, saj predstavlja pomemben del praznovanja.

“Je ekološki in prinaša veliko veselja tako meščanom kot tudi obiskovalcem mesta. Z ognjemetom ne vplivamo na druženje in s tem na zdravstveno situacijo, saj si ga lahko ogledamo tudi od doma, viden pa je iz več ljubljanskih četrti,” so nam odgovorili. Cena ognjemeta bo po podatkih, ki so nam jih posredovali z MOL, 4 tisoč evrov.

Ognjemet Ljubljana
PROFIMEDIA

Poleg ognjemeta pa te dni slovensko prestolnico krasi tudi okoli 50 kilometrov prazničnih luči. “Stroški porabe električne energije za vso osvetlitev so približno 40 evrov na dan, torej znese za ves čas decembrske osvetlitve približno 1.500 evrov, saj je vsa osvetlitev izvedena v LED tehnologiji in je poraba elektrike relativno majhna,” so nam še odgovorili.

In če bodo lahko Ljubljančani nazdravljali in se objemali pod ognjemetom, pa te možnosti ne bodo imeli v štajerski prestolnici. Kot že zadnjih nekaj let ognjemeta v organizaciji Zavoda za turizem Maribor oziroma Mestne občine Maribor ne bo.

Še vedno ni znano, ali bomo lahko silvestrovali na prostem

Za zdaj sicer še ni znano, kaj se bo zgodilo s tradicionalnimi silvestrovanji na prostem, še posebej pa v luči potrjene različice omikron v Sloveniji. V Ljubljani imajo pripravljen novoletni program, a na občini čakajo, ali ga bodo lahko izvedli in v kakšni obliki.

“Župan Zoran Janković vseskozi poziva k cepljenju, saj je to, po zagotovilih stroke, za zdaj edina rešitev za uspešno zajezitev koronavirusa in pot v kar se da normalno življenje. V okviru Združenja mestnih občin Slovenije smo vladi predlagali zakonsko uveljavitev pogoja PC. Poudarjamo še, da vse odločitve o izvedbi oziroma neizvedbi prireditev sprejemamo odvisno od ukrepov vlade. O dogajanju bomo seveda javnost pravočasno obveščali,” so nam odgovorili z ljubljanske občine.

Tudi v Mariborski občini si bodo še naprej prizadevali, da vse aktivnosti v okviru Čarobnega Maribora izvedejo odgovorno in skladno s priporočili za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

“Zaradi trenutnih nejasnosti glede pravil in ukrepov, ki bodo v prihodnjih tednih veljali na področju izvajanja koncertov in silvestrovanj na prostem, je delovna skupina soorganizatorjev Čarobnega Maribora koncerte na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, ki so bili načrtovani v drugi polovici decembra, preložila na obdobje od 25. do 31. december in jih bo seveda izvedla, če bo to skladno z veljavnimi pravili in ukrepi,” pa so pojasnili v mariborski občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje