V Ljubljani se bodo nadaljevala dela na povezovalnem kanalu C0

Slovenija 22. Nov 202215:21
Gradnja kanalizacije v Ljubljani
Ziga Zivulovic jr./BOBO

V Ljubljani se bodo nadaljevala dela na povezovalnem kanalu C0 na trasi Brod-Ježica. Gradnja je bila na tem delu leta 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča in tudi fizičnega oviranja izvajalca s strani lastnikov sosednjih zemljišč na tem območju večkrat prekinjena in nato zaustavljena. Ljubljanski župan Zoran Janković je danes zatrdil, da so za zdaj za okoli 400 metrov kanala pridobljena vsa soglasja lastnikov

V Ljubljani se bodo v sredo nadaljevala dela na povezovalnem kanalu C0 na trasi Brod-Ježica, so napovedali na občini. Gradnja je bila na tem delu aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča in tudi fizičnega oviranja izvajalca s strani lastnikov sosednjih zemljišč na tem območju večkrat prekinjena in nato zaustavljena, so spomnili.

Dela bodo v sredo stekla pri Avto šoli Ježica iz smeri Črnuč na območju katastrske občine Ježica. Mestna občina Ljubljana (Mol) je na delu sosednjih zemljišč, pridobila pravice začasne uporabe zaradi vzpostavitve t. i. delovnega pasu z namenom ureditve gradbišča in transportne poti.

Kanal del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnje povezovalnega kanala C0 v Molu.

Gre za prvi del kohezijskega projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki ga sofinancirata država in EU.

Skupna dolžina izvedenega povezovalnega kanala C0 v ljubljanski občini znaša nekaj več kot devet kilometrov, kar predstavlja skoraj 74 odstotkov celotne dolžine kanalizacije. V občinah Medvode in Vodice je kanalizacija že zgrajena v celoti.

Za traso kanala C0 je bilo izdanih sedem gradbenih dovoljenj, tj. za dobrih 98 odstotkov trase, pravica za gradnjo pa še ni pridobljena na dolžini 144 metrov. Po pojasnilih občine so za to območje v teku postopki razlastitve in dedovanja.

Gradnja kanalizacije na odseku Brod-Ježica (zgrajenih je 970 metrov med Brodom in Rojami in 312 metrov na Ježici) je bila ustavljena aprila 2020 zaradi nasprotovanja oziroma oviranja gradnje s strani lastnikov sosednjih zemljišč ob trasi kanala C0, so spomnili na občini.

Za okoli 400 metrov kanala pridobljena soglasja lastnikov

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji redni tedenski novinarski konferenci izpostavil, da je za območje, kjer bodo z deli začeli v sredo, občina za naslednjih 300, 400 metrov dobila vsa pisna soglasja lastnikov zemljišč. “Jaz trdim, da bo s to kanalizacijo pitna voda še bolj čista,” je poudaril.

Po Jankovićevih besedah bodo s projektom zaprli 6400 greznic, od tega na območju ljubljanske občine 4500, na območju občin Medvode in Vodice, ki sta gorvodno od Ljubljane in se zato odpadne vode stekajo v Ljubljano, pa 1900.

Nadaljevanje gradnje sta danes ob Jankoviću pozdravila tudi župana Vodic in Medvod Aco Šuštar in Nejc Smole. “Gre za najpomembnejši okoljski projekt, pri katerem sodelujemo tri občine,” je izpostavil Šuštar in dodal, da je pomembno, da se projekt čim prej zaključi, saj so v pripravi proračuni za leto 2023 in 2024, kjer je treba zagotoviti ustrezne finančne vire.

“Če kje, smo med vodami zelo zainteresirani, da se projekt izpelje do konca,” je dodal medvoški župan Smole. “Moj oseben pogled je, da obstaja čas, ko se o projektih razmišlja in če so moji podatki pravi, je projekt malce mlajši kot jaz, pa nisem mlad. Desetletja nazaj so začeli o njem razmišljati, potem je prišel čas, ko so začeli projektirati, potem smo ga uvrstili v proračune in druge dokumente in potem je prišel čas gradnje. Pustimo stroki, da naredi svoje, da stroji zabrnijo in da končamo gradnjo,” je pozval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.