V Ljubljani zaživela brezplačna popravljalnica aparatov: pomagal vam bo serviser

Slovenija 08. Maj 202412:20 0 komentarjev
popravila
Foto: Profimedia

V Savskem naselju v Ljubljani je zaživela popravljalnica električne in elektronske opreme. Uporabniki si bodo lahko brezplačno izposodili orodje ter popravili svoje gospodinjske aparate in druge naprave, pomagal pa jim bo serviser.

V izposojevalnici predmetov Knjižnica reči v Savskem naselju v Ljubljani je zaživela popravljalnica električne in elektronske opreme. Imenuje se Poprav’c, v njej pa lahko uporabniki pod vodstvom serviserja pridobivajo znanja za popravilo svojih naprav. S tem jim vdahnejo novo življenje, hkrati pa prispevajo k zmanjšanju potrošnje in odpadkov.

Popravljalnica, ki so jo vzpostavili v sodelovanju z Mladinsko postajo Moste, podjetjem Zeos, Mašinotekom in Skupnostno kavarno, deluje vsak drugi petek v času uradnih ur Knjižnice reči. Prvič jo je bilo mogoče obiskati tik pred prvomajskimi prazniki, naslednji termin je ta petek.

Poleg serviserja je v Knjižnici reči poskrbljeno za vso osnovno opremo, s katero lahko udeleženci brezplačno popravijo svoje naprave. V primeru potrebe po rezervnih delih serviser svetuje, kje opraviti nakup, naprava pa lahko do naslednjega termina počaka v knjižnici.

V Zeosu so ob tem spomnili, da je Evropski parlament aprila sprejel direktivo o pravici potrošnikov do popravila, ki proizvajalce obvezuje k popravilu, potrošnike pa spodbuja, naj s popravili podaljšajo življenjsko dobo proizvodov.

“Če želimo učinkovito spodbuditi občane, da spremenijo svoje potrošniške navade v smeri okolju prijaznejših alternativ, je nujno, da so te alternative ne samo okolju prijazne, ampak tudi praktične in lahko dostopne. Ker je pot do dejanskega izvajanja direktive v praksi še dolga, so aktivnosti, kot je Poprav’c, še toliko pomembnejše za krepitev kulture popravil v prehodnem obdobju,” so zapisali.

Hkrati je namen popravljalnice ozavestiti, da z izbiro okolju prijaznih rešitev posameznik prispeva ne le k izboljšanju okolja, ampak tudi k izboljšanju kakovosti svojega življenja. Ker je število mest omejeno, pred obiskom svetujejo prijavo prek spletne strani www.knjiznicareci.si/popravc.

Ob sredah (od 22. maja naprej) opoldne pa v Savskem naselju zaživi tudi (samo)popravljalnica koles, kjer si lahko prav tako izposodite orodje, organizatorji pa vam bodo pomagali pri popravilih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!