Nekateri gostinci pogoja PCT še vedno ne jemljejo resno. Kako je drugod?

Koronavirus 29. Okt 202118:02 > 01. Nov 2021 13:43 5 komentarjev

Tik pred ponovno zaostritvijo ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, smo na terenu preverjali, kako dosledno poteka preverjanje pogoja PCT v gostinskih lokalih in nekaterih kulturnih ustanovah. V Narodni in univerzitetni knjižnici brez QR kode ne morete mimo vratarja, prav tako v Narodni galeriji. Okoliščine so nekoliko drugačne v gostinskih lokalih, v katerih si preverjanje marsikdo razlaga po svoje.

Narodna in univerzitetna knjižnica že ves čas dosledno preverja izpolnjevanje pogoja PCT pri uporabnikih. Na vhodu sedi zaposleni, ki preverja veljavnost QR kod, zaradi zahteve po varnostni razdalji njihova čitalnica nikoli ni polna, pravijo. “Res si ne želimo, da bi knjižnica postala žarišče okužb, ker bi jo potem morali zapreti. V spomladanskem času, ko so bile storitve omejene, smo videli, kako zelo so naši uporabniki pogrešali naše storitve, in prav s tem namenom se trudimo ohranjati normalno stanje, kolikor se v teh okoliščinah da,” je dejala Jana Mahorčič iz službe za prireditve in stike z javnostmi.  

S PCT ni heca

Podobno razmišljajo v Narodni galeriji. Tudi tam od ponovnega odprtja preverjajo pogoj PCT. “Ne glede na dejstvo, da smo v novem valu, se ves čas strogo držimo ukrepov, tako pri obiskovalcih kot zaposlenih, ki so v veliki večini tudi precepljeni,” je povedala direktorica Barbara Jaki in dodala, da pri njih s PCT ni heca. Imajo le tri necepljene zaposlene, ti se niso cepili zaradi zdravstvenih omejitev, je povedala. Ne z uporabniki ne zaposlenimi nimajo težav, saj se ukrepom ne upirajo. Na vprašanje, kako spremljajo nove okoliščine in ali se bojijo novega zaprtja, je dejala, da razmišljajo tudi o tem, čeprav si tega ne želijo. “V letni načrt dela za leto 2022 smo predvideli tudi reorganizacijo dela – oprema, delo na daljavo, spletne razstave, pomoč šolskemu kurikulumu itd., če bi se to zgodilo.” 

“PCT pogoj izpolnjujemo, mar ne?”

Čeprav se v preteklih dneh vrstijo pozivi k doslednemu upoštevanju in preverjanju pogojev PCT v vseh storitvah, na terenu pa potekajo intenzivni inšpekcijski nadzori, se po naših izkušnjah tega ne držijo vsi gostinci. Nihče od gostincev, ki smo jih danes poklicali, ni želel pred kamero. Mimoidoči pa imajo različne izkušnje s preverjanjem PCT pogoja v lokalih.

Čeprav so po telefonu neuradno vsi zatrjevali, da preverjajo PCT pogoj pri svojih strankah, je bilo na terenu drugače. V središču Ljubljane smo brez kamere obiskali štiri gostinske lokale, QR kodo pa smo morali pokazati samo v enem. V enem lokalu so nam verjeli na besedo, da izpolnjujemo PCT, v dveh nas niso niti vprašali, in to kljub dejstvu, da imajo prav vsi na vratih lokalov in na terasah vidna opozorila, da je PCT nujen.

Prvi lokal. Uradno izjavo pred kamero o preverjanju PCT pogoja so zavrnili. Vseeno se tja odpravimo brez kamere. Natakar nas ne vpraša ali izpolnjujemo PCT pogoj (ne na terasi, ne v notranjosti). Pozneje nam pove, da pred kamere ne želijo. Kljub temu tudi danes nima pravilno nameščene maske.

Drugi lokal. PCT pogoj natakarice ne zanima. Po telefonu pokličemo odgovornega, ki pravi, da dosledno preverjajo PCT pogoj. Ko ga soočimo s tem, da natakarica ni vprašala za QR kodo, krivdo pripiše zaposleni, ta pa se izgovori, da včasih pozabi. Medtem ko pijemo kavo, opazimo, da je “pozabila” pogledati QR kodo pri še enem gostu.

Tretji lokal. V notranjosti za mizo nas prosijo, da jim pokažemo QR kodo.

Četrti lokal. Natakarica na terasi lokala goste s pozitivno afirmacijo vpraša “PCT pogoj izpolnjujemo, mar ne?”. Na vprašanje, če ne bi morala tudi preveriti veljavnost QR kode, dogovori, da ne, nato pa še prizna, da je to zelo naporno, saj se stranke ne strinjajo vedno s tem. Pove tudi, da jih je ta teden dvakrat obiskala inšpekcija, a so “imeli srečo”, ker so ravno takrat res vsi dosledno preverjali PCT pogoj. Ko jo spomnimo na zaostrovanje ukrepov v ponedeljek in dejstvo, da je epidemija v razmahu, pa prizna, da bodo odslej bolj dosledni pri preverjanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje