V ljubljanskem vrtcu tri zaposlene zavračajo PCT in maske

Koronavirus 03. Sep 202118:04 > 18:13 5 komentarjev
Vrtec roka igra
BOBO

V ljubljanskem vrtcu Jelka tri zaposlene zavračajo izpolnjevanje pogoja PCT ter nošenje mask. Do roka, ki jim ga je dala ravnateljica, obveznosti niso izpolnile.

Tri zaposlene v ljubljanskem vrtcu Jelka zavračajo nošenje mask ter podpis izjave o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani), je za N1 povedala ravnateljica vrtca Petra Kočar. V sredo je tem trem in še eni zaposleni izročila pisno opozorilo, v katerem jih je pozvala k izpolnjevanju delovnih obveznosti.  Zagrozila jim je z možnostjo krivdne odpovedi delovnega razmerja, če obveznosti ne izpolnijo do 17. ure danes.

Ena od teh štirih je že v sredo podpisala izjavo. “Prostovoljno je tudi pokazala SMS sporočilo z obvestilom o negativnem izvidom testa,” pojasnjuje ravnateljica. Preostale tri obveznosti do roka niso izpolnile, zato bo sprožila ustrezne pravne postopke, je dejala.

Pred tem tednom so vsi zaposleni sledili ukrepom za preprečevanje širjenja virusa, pravi Petra Kočar. O tem, kaj se je zgodilo, da so se tri zaposlene zdaj ukrepom uprle, ni želela špekulirati. Je pa poudarila, da je v vrtcu cepljenih dve tretjini zaposlenih, kar je relativno visok delež.

Janković podpira ravnateljico

Z dogajanjem so seznanjeni tudi na mestni občini Ljubljana, kjer poudarjajo, da je ravnateljica ravnala skladno z veljavnim vladnim odlokom, navodilom ministrstva za izobraževanje ter drugimi veljavnimi predpisi. “Vrtec Jelka zagotavlja varno in vzpodbudno delovno in učno okolje tako za zaposlene kot za otroke. Župan Zoran Janković v celoti podpira vodstvo vrtca,” zagotavljajo.

Sporočili so še, da vsi vrtci in šole v ljubljanski občini delujejo po predpisih, ti pa ravnateljem nalagajo, da od zaposlenih zahtevajo predložitev dokazil oziroma izjavo o izpolnjevanju pogoja PCT.

V preteklem letu večja kršitev samo na OŠ Prebold

Preverjanje pogoja PCT v šolah in vrtcih je spet obvezno od 23. avgusta, pred tem pa en mesec ni bilo. Vlada je namreč 20. julija razveljavila uredbo, ki je veljala od začetka letošnjega koledarskega leta.

Zdravstveni inšpektorat je med januarjem in 20. julijem opravil 710 nadzorov, ugotovil pa je zelo malo večjih kršitev. Globo je naložil samo osnovni šoli Prebold, kjer se je zaplet z ravnateljem v zadnjih tednih razpletal na očeh javnosti.

V samo enem primeru, v izolskem vrtcu Mavrica, pa je inšpektorat izrekel prepoved dela osebi.

Šlo je za nenamerno zmoto, pravi ravnateljica vrtca Mavrica Suzana Božič. Ena od zaposlenih se namreč ni želela testirati z brisom nosne sluznice, zato je prisotnost virusa preverjala z odvzemom krvi. Ko je inšpektorat opozoril, da je takšno testiranje po vladnem odloku neustrezno, se je začela testirati z vzorci sline.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje