Preboldski ravnatelj ostaja na položaju, sam bo pokril 1.500 evrov globe

Koronavirus 03. Sep 202110:03 > 19:20 5 komentarjev
Prebold
Bobo

Peter Žurej ostaja ravnatelj osnovne šole Prebold, saj je včeraj večina članov sveta šole glasovala proti predlogu razrešitve. Po seji je Marjan Golavšek zaradi izida glasovanja odstopil z mesta predsednika sveta, predstavnica staršev v svetu zavoda Mojca Štruc pa je izstopila iz sveta.

Včeraj je svet osnovne šole Prebold vendarle glasoval o predlogu razrešitve ravnatelja Petra Žureja. Od enajstih članov sveta sta bila proti samo Marjan Golavšek in ena od predstavnic staršev, je povedal Golavšek, ki je po seji odstopil z mesta predsednika sveta. Namesto njega svet prevzema Janez Stergar, ki je prav tako eden od predstavnikov staršev.

Iz svojega žepa bo plačal 1.500 evrov

“Povsem jasno je, da je ravnatelj kršil predpise. Svetu, ki ga kljub temu ne razreši, ne morem predsedovati,” je dejal Golavšek. Žurej je priznal kršenje predpisov oziroma vladnih odlokov, namenjenih preprečevanju širjenja epidemije, pravi. “To je povsem jasno tudi iz pravnih podlag, ki nam jih je zagotovila sodelavka občine Prebold,” je dodal.

Namesto razrešitve se je svet z ravnateljem dogovoril, da bo sam plačal 1.500 evrov kazni, ki naj bi jo zaradi njegovih dejanj prejela šola. To je potrdil tudi Stergar, na druga vprašanja pa ni želel odgovarjati. Dogovorili so se tudi, da se bo Žurej javno opravičil, kar je storil z današnjo izjavo, v kateri je obžaloval kršitve zakonodaje ter obljubil, da jih ne bo ponovil.

“Zdaj, ko se je pokesal, bi kar pozabil, kaj je počel prej. V to ne morem privoliti,” je, še preden je Žurej poslal izjavo, dejal Golavšek.

Račečič: Preimenujmo se v OŠ Butale

Zaradi razpleta je razočaran tudi učitelj in prejšnji ravnatelj Osnovne šole Prebold Oton Račečič, ki je bil do Žureja kritičen že več mesecev. “Kot zaposleni na šoli in kot občan in citiram Otona Župančiča: Fej in Fuj. Kozlovska sodba, samo da ni na Višnji gori. Mislim, da je na mestu predlog, da se preimenujemo v Osnovno šolo Butale,” je zapisal danes v SMS sporočilu.

Račečič je ogorčen tudi zato, ker je ravnatelj šele včeraj na seji sveta razkril, da je šola dobila 1500 evrov globe. Zoper šolo imata postopke odprte tako zdravstveni kot šolski inšpektorat. Na zdravstvenem inšpektoratu pravijo, da so izrekli 400 evrov globe, a podrobnosti ne razkrivajo, ker tudi ta postopek še ni končan.

K odločanju o razrešitvi ravnatelja je pozval šolski inšpektorat, ki razlogov za to še ni razkril. Na ministrstvu za izobraževanje so ves čas poudarjali, da je odločitev o tem v pristojnosti sveta zavoda. Ta pa je na seji 25. avgusta sklenil, da bo prosil za dodatna pojasnila inšpektorata in pravno pomoč občine.

“Oba sva se za ta korak odločila, ker ne moreva sprejeti dejstva, da je pravnica, ki jo je Občina Prebold najela kot pravno pomoč, ugotovila in predstavila konkretne kršitve prava s strani ravnatelja g. Petra Žureja, večina članov Sveta zavoda OŠ Prebold pa je bila pripravljena vse ugotovljene kršitve spregledati v luči pozitivne prognoze,” sta v izjavi za javnost zapisala Marjan Golavšek in Mojca Štruc.

“Po dolgotrajnem vztrajanju ravnatelja Petra Žureja pri nezakonitem delovanju in posledično storjeni nepopravljivi škodi za zavod OŠ Prebold, so za naju zgolj obljube in kesanje ter poravnava materialne škode žal premalo, da bi lahko verjela v dobro in spodbudno delovanje ravnatelja v bodoče,” sta dodala.

Kot pravita, verjameta, da je prav in zgledno, da vsak posameznik sprejema odgovornost za svoja ravnanja, sploh pa je to pomembno za javne osebnosti kot je ravnatelj. “Včerajšnja odločitev večine članov Sveta zavoda OŠ Prebold se nama zdi nedopustna. Meniva, da v krogu tako razmišljujočih ne moreva več uspešno delovati za dobro zavoda, zato sva se odločila za odstop,” sta dodala.

Premier Janez Janša je odstop po pisanju STA pozdravil kot pravilno in načelno odločitev. “Potrebna je jasna ureditev imenovanja in razrešitve ravnateljev, ki ne bo več dopuščala samovolje in neodgovornosti. Gre namreč za dobrobit otrok in tu ne sme biti kompromisov,” je Janša zapisal na Twitterju.

Žurej: Obstajajo dokazi, da virusi ne povzročajo bolezni

Na spletu je objavljen zapisnik tiste seje sveta, ki razkriva nekatere nove informacije. Že dlje časa je znano, da se Žurej v preteklem šolskem letu ni želel testirati niti cepiti, v prvem valu epidemije lani spomladi pa tudi maske ni nosil. Na seji sveta pa je predstavnik sindikata vzgoje in izobraževanje (SVIZ) Marjan Plavčak povedal, da ravnatelj maske ni več nosil tudi od junija letos naprej.

V zapisniku je navedeno tudi, da ravnatelja inšpektoratu za šolstvo ni prijavil samo SVIZ, ampak tudi eden od staršev, ki je Žureju očital norčevanje iz vladnih odlokov ter pozivanje, naj jih ljudje kršijo. Jasno je tudi, da je predstavnica staršev v svetu zavoda Mojca Štruc edina poleg Golavška, ki je bila nezadovoljna z Žurejevim delom.

Predstavnica zaposlenih Marija Petrovec je na primer dejala, naj masko nosi tisti, ki se boji bolezni, testira naj se tisti, ki se čuti bolan, cepi naj se pa tisti, ki se želi. Očitno so bili odnosi v učiteljskem kolektivu zelo napeti, saj je predstavnica zaposlenih Marjeta Kačič dejala, da je bilo v zbornici “kar glasno” zaradi Račečičevih očitkov.

Ravnatelj, ki je zloglasen postal tudi zaradi nenavadnega dopisa ministrstvu za izobraževanje, je na seji poudaril, da obstajajo dokazi, da virusi ne povzročajo bolezni. Izrekel je tudi novo čudno pripombo. “Ni svetovanja, kako ravnati, če si pozitiven, da na naslednjem testu ne boš več pozitiven,” je dejal, potem ko je pomočnica ravnateljice prisotnim razdelila okrožnico ministrstva za izobraževanje.

Po “grožnji” popustil

Pred začetkom letošnjega šolskega leta je Žurej napovedal, da tokrat tudi pogoja PCT ne bo preverjal. Ministrstvo za izobraževanje je zato sprejelo sklep, da lahko ob kršitvah predpisov, namenjenih preprečevanju širjenja covida-19, na posamezni šoli uvedejo pouk na daljavo. Na to so Žureja posebej opozorili z ministrstva, inšpektorata za šolstvo, občine ter sveta zavoda.

Po tej “grožnji” je Žurej popustil ter na šoli uvedel preverjanje pogoja PCT s podpisovanjem izjav. Na prvi šolski dan nam je zagotovil tudi, da uporablja masko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje