V LMŠ naredili korak bliže za združitev z Gibanjem Svoboda

Slovenija 13. Maj 202212:30 > 15:25 2 komentarja
Marjan Šarec
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Izvršni odbor LMŠ je sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednika Marjana Šarca za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Za vodenje postopkov združevanja je izvršni odbor pooblastil dozdajšnjega vodjo poslancev LMŠ Braneta Golubovića.

Izvršni odbor LMŠ je ob tem v četrtek na seji v skupino za postopek pripojitve ob Branetu Goluboviću imenoval še podpredsednico LMŠ Jerco Korče in članico izvršnega odbora stranke Marjeto Podgoršek Rek. Hkrati so na seji podprli tudi predlog predsednika stranke Gibanje Svoboda in najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da stranka LMŠ sodeluje v vladi ter da je prvak LMŠ Marjan Šarec primeren kandidat za obrambnega ministra, so sporočili iz LMŠ.

V četrtek je sicer zasedal tudi svet stranke Gibanje Svoboda, ki je med drugim prav tako sprejel sklep o povezovanju s strankama LMŠ in SAB. To se bo po Golobovih besedah odvijalo pospešeno, tudi zato so obe stranki povabili k sodelovanju v vladi. Tudi predsednici SAB Alenki Bratušek bo namreč, kot kaže, pripadlo ministrsko mesto v novi vladi, je namreč kandidatka za ministrico za infrastrukturo.

Tudi izvršni odbor SAB je v četrtek sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga, da podpre predlog za združevanje, Bratuškovo pa pooblasti za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Za vodenje postopkov združevanja je izvršni odbor pooblastil generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča.

Tako LMŠ kot SAB je namreč na aprilskih državnozborskih volitvah podprlo manj kot štiri odstotke volivcev, kar pomeni, da sta stranki ostali pod parlamentarnim pragom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje