Mariborski mestni svetniki potrdili letošnji proračun. Kam bo šel denar?

Slovenija 13. Feb 202408:25 > 19:23 1 komentar
Saša Arsenovič
Saša Arsenovič, mariborski župan. (Foto: Miloš Vujinovič/ BOBO)

Mariborski mestni svetniki so na izredni seji potrdili predlog proračuna občine za letošnje leto, ki je zastavljen v višini 168,9 milijona evrov. Med drugim so zagotovili dodatna sredstva za preplastitev cest in investicijsko vzdrževanje vrtcev ter denar za ureditev stopnic do reke pred Hišo Stare trte na Lentu.

V svetniški skupini SDS so sicer še vedno očitali županu Saši Arsenoviču, da zapostavlja obrobje mesta, in so zahtevali več sredstev za obnovo cest v krajevnih skupnostih. Arsenovič je zatrdil, da so že pri pripravi predloga proračuna upoštevali veliko pobud tako krajevnih skupnosti kot mestnih četrti, po zadnjih usklajevanjih s svetniškimi skupinami pa so uspeli najti 150.000 evrov več za preplastitve cest, za katere bo tako letos namenjenih skupno milijon evrov.

Po njegovih besedah so se s predstavniki mestnih četrti in krajevnih skupnosti tudi dogovorili, da bodo skupaj pripravili načrt obnove cest po vsej občini, da bi tako zagotovili najbolj potrebna vlaganja in pravično razdelitev. “Enakomerno bomo razporedili sredstva med krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi,” je dejal. Če bi želeli zadostiti vsem potrebam, bi sicer morali za ceste namenjati vsaj štiri milijone evrov letno. Med idejami, kako zagotoviti več sredstev v ta namen, je, da se obnove posameznih cest lotevajo v javno-zasebnem partnerstvu.

Dodatnih 150.000 evrov v letošnjem občinskem proračunu so zagotovili tudi za vzdrževanje vrtcev, skupno torej 750.000 evrov. S sprejetimi amandmaji k proračunu so med drugim namenili še dodatnih 20.000 evrov za letovanja otrok iz socialno ogroženih družin, še 70.000 evrov za Festival Lent, dodatnih 50.000 evrov za Akvarij-terarij in 200.000 evrov za obnovo kegljišča v Dvorani Tabor.

Po novem je predvidenih tudi 550.000 evrov za ureditev stopnic do reke pred Hišo Stare trte, za katere je v okviru pravkar zaključene obnove Lenta zmanjkalo denarja. V svetniški skupini Gibanje Svoboda so bili do tega zelo kritični, saj so menili, da bi bilo bolje, če bi ta denar namenili vrtcem. Drugi svetniki so menili, da je to napačna dilema, saj da je celovita obnova Lenta prav tako pomembna, med drugim zaradi turizma.

Maribor
Foto: PROFIMEDIA

Da bi mestno upravo zavezali k nadaljnjim vlaganjem v vzgojo in izobraževanje, so mestni svetniki ob potrjevanju proračuna sprejeli dodatni sklep, v katerem so določili, da naj bodo vsa dodatno razpoložljiva sredstva prioritetno namenjena vzdrževanju vrtcev in šol. Z ločenim sklepom so ponovno tudi opozorili na podfinanciranost občine, ki letos znaša že 34,8 milijona evrov, kar je po besedah župana 15 milijonov evrov več kot lani.

Končno obliko proračuna, s sprejetimi amandmaji, so potrdili s 27 glasovi za in 18 vzdržanimi, nihče ni bil proti. Mestni svetniki so večinsko tudi podprli predlog Gibanja Svoboda, s katerim so še dodatno omejili možnosti župana za prerazporejanje sredstev med proračunskimi postavkami med letom. Vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić jih je sicer opozorila, da bodo zato morali najverjetneje vsak mesec sprejemati nov rebalans proračuna. Predstavnica svetniške skupine Gibanja Svoboda Karin Jurše pa je odgovorila, da so že leta 2022 imeli na mizi 11 rebalansov. “Preprosto vam več ne zaupamo,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje