V Mariboru začeli rušiti dotrajano stavbo UKC (FOTO)

Slovenija 18. Jan 202412:30 0 komentarjev
rušenje stavbe
Foto: UKC Maribor/Facebook

V Mariboru so pričeli z rušenjem sto let stare stavbe Univerzitetnega kliničnega centra. Projekt, ki je ocenjen na približno 70 milijonov evrov, naj bi bil končan do leta 2027.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so davi začeli rušiti sto let staro stavbo, v kateri je bil do začetka decembra oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Kdaj bodo začeli graditi novo, še ni točno znano.

Dotrajani oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je predstavljal najstarejši objekt znotraj UKC Maribor, so izpraznili na začetku decembra, ker je na njegovem mestu načrtovana izgradnja nove stavbe za to dejavnost.

V preteklih dneh so iz objekta odstranili stavbno pohištvo, instalacije in ostalo opremo, kakor tudi streho in nosilne elemente. Danes se je v delo vključila težka mehanizacija in ob 8. uri je bager začel rušitev prve zunanje stene infekcijske stavbe.

Predstojnica oddelka Božena Kotnik Kevorkijan je v izjavi za medije spomnila, da so bili pogoji dela v tej stavbi v zadnjih letih resnično neustrezni, zato so veseli, da se jim končno obetajo novi, sodobni prostori, posebej prilagojeni za infekcijsko dejavnost, v katerih bodo lahko še bolje poskrbeli za bolnike. “Vnaprej zremo z optimizmom in upanjem, da bomo dočakali dobre delovne pogoje, kjer se bodo tudi bolniki dobro počutili,” je dejala.

Kdaj bo projekt zaključen in kakšni bodo stroški?

Projekt izgradnje nove stavbe, ki je trenutno ocenjen na okoli 70 milijonov evrov, je po besedah v. d. direktorja UKC Maribor Vojka Flisa znotraj zastavljenih časovnih okvirov. “Zaenkrat smo v časovnici, prav nič ne zaostajamo,” je dejal. Investicijo sicer vodi ministrstvo za zdravje oz. urad za kakovost, nadzor in investicije v zdravstvu, ki naj bi “v kratkem” objavil javni razpis za izbor izvajalca gradnje.

“Upamo, da se bo gradilo novo tako hitro, kot se ruši staro, in da končno dobimo novo stavbo za infekcijske bolnike, ki jo celotna severovzhodna regija nujno potrebuje, kar se je pokazalo ob pandemiji covida-19,” je povedal Flis. Po trenutnih napovedih naj bi nova stavba tam stala do leta 2027.

Oddelek so medtem preselili v prostore stavbe oddelka za psihiatrijo. V teh začasnih prostorih bo do nadaljnjega delovala tudi vsa ambulantna dejavnost.

bager ruši UKC
Foto: UKC Maribor/Facebook

Kaj se dogaja z negovalno bolnišnico na Slivniškem Pohorju?

Med aktualnimi investicijskimi projekti UKC Maribor je tudi ureditev negovalne bolnišnice v prostorih na Slivniškem Pohorju, kjer je nekoč deloval oddelek za pljučne bolezni. A postopek iskanja gradbinca, ki bi opravil ta dela, traja že več mesecev, saj so se vlagali vedno novi zahtevki za revizijo. Državna revizijska komisija je na začetku decembra zavrnila zadnjega kot neutemeljenega, zato je obveljal izbor ponudnika Makro 5 Gradnje.

A pogodba z izvajalcem še ni podpisana. “Pogodba z izvajalcem del za obnovo negovalne bolnišnice UKC Maribor je v pregledu in potrjevanju na ministrstvu za zdravje oz. uradu. Podpis pogodbe bo možno realizirati po zaključenem usklajevanju državnega proračuna, predvidoma konec januarja 2024,” so pred dnevi povedali za STA na omenjenem ministrstvu.

Pogodbena vrednost gradbeno obrtniških del vključno z dobavo in montažo opreme za negovalno bolnišnico znaša nekaj več kot 8,7 milijona evrov brez DDV oz. 10,7 milijona evrov z DDV. Pogodbeni rok za izvedbo del je 580 dni po uvedbi izvajalca v delo, pravijo na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!