V ministrski čakalnici Bratušek, Felda in Maljevac

Slovenija 23. Nov 202216:31 5 komentarjev
Bratušek, Felda in Maljevac
David Filipovič/Bobo, UKOM, Borut Živulović/BOBO

Če bo zakon o vladi na nedeljskem referendumu dobil zeleno luč, bo Golobova vlada dobila tri nove ministre: Alenka Bratušek naj bi postala ministrica za infrastrukturo, Darjo Felda za vzgojo in izobraževanje, vodenje ministrstva za solidarno prihodnost pa naj bi se nasmihalo Simonu Maljevcu.

Če bo zakon o vladi na nedeljskem referendumu potrjen, bodo oblikovana tri nova ministrstva, prišlo pa bo tudi do nekaterih selitev ministrov. Sedanji minister za infrastrukturo Bojan Kumer naj bi – kot je bilo predvideno pred referendumsko pobudo SDS – prevzel vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, na čelo (zmanjšanega) ministrstva za infrastrukturo pa naj bi stopila sedanja državna sekretarka na tem resorju Alenka Bratušek.

Preselil naj bi se tudi sedanji minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, in sicer na čelo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Njegov sedanji državni sekretar Darjo Felda naj bi postal minister za vzgojo in izobraževanje.

Nekoliko več nejasnosti je, kdo bo v primeru nedeljske potrditve novele zakona o vladi stopil na čelo ministrstva za solidarno prihodnost. Pred blokado novele je bil za vodenje tega resorja predviden koordinator Levice Luka Mesec. A se je po nekaj mesecih vodenja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odločil, da bo ostal na čelu tega resorja. Najprej je Mesec celo napovedal, da ministrstva za solidarno prihodnost ne glede na izid referenduma ne bo in da bodo področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije prenesli na njegov sedanji resor.

V zadnjih dneh pa je priznal, da bo v primeru, če bo novela zakona o vladi začela veljati, ministrstvo za solidarno prihodnost oblikovano, saj bo volja ljudstva morala biti izvršena. “To me ne moti. Ministrstvo za delo je namreč preobsežen resor. Obsega trg dela, socialo, pokojnine, invalide, družino, dolgotrajno oskrbo, minister je mediator ekonomsko-socialnega sveta, po planu iz poletja pa bi dobili še stanovanjsko politiko, ekonomsko demokracijo in zdravstveni del dolgotrajne oskrbe. Bolje je, da je to v dveh ministrstvih, ker je resor enostavno preširok,” je v spletnem klepetu na portalu MMC poudaril Mesec.

Danes je za N1 dejal, da bo vodenje resorja za solidarno prihodnost, kot je bilo dogovorjeno, pripadlo Levici, kdo bo minister, pa da bodo sporočili do začetka decembra. Pred tem bodo namreč morali v Levici še opraviti razpravo.

A ne gre spregledati, da je stranka poleti kot svojega kandidata za ministra – tedaj resda za vodenje ministrstva za delo – že potrdila Simona Maljevca, ki je po Mesčevem prevzemu te funkcije postal njegov državni sekretar. Pričakovati je torej mogoče, da se Levica o tem, da je Maljevac primeren za ministra, ne bo premislila in da se mu nasmiha vodenje resorja za solidarno prihodnost.

To je mogoče sklepati tudi iz navedb ministra Bojana Kumra na torkovi predstavitvi zakona o vladi na Radiu Slovenija. Dejal je namreč, da vsi trije bodoči ministri že sodelujejo pri delu vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje