“V naslednjih letih v Cerkniškem jezeru še manj vode kot danes”

Slovenija 18. Sep 202115:13 3 komentarji

Suša, ki je večini Slovenije poleti povzročala težave, je prizadela tudi Cerkniško jezero. Presihajoče jezero, ki je priljubljena turistična točka in dom številnih avtohtonih živalskih vrst, je septembra zabeležilo najnižji vodostaj svojega izvira v zadnjih 18 letih. Podtalna voda, ki jezero napaja, navadno teče med 10 in 20 metrov pod površjem, ob zadnjem merjenju pa so jamarji vodno gladino našli šele na globini 22 metrov.

Po toplem in zelo sušnem obdobju so se padavin, ki so zajele večino države, razveselili marsikje. Prepotrebne vode je bilo deležno tudi Cerkniško jezero, kjer so septembra zabeležili najnižji vodostaj kraškega vodonosnika v zadnjih 18 letih. Gladina podvodnega izvira se je spustila na 22 metrov, kar je proces ojezeritve zamaknilo.

Zadostovale bodo trenutne padavine

“Da si bo jezero ponovno opomoglo, bodo zadostovale padavine, ki so se začele v petek,” je za N1 povedal Dejvid Tratnik iz Notranjskega regijskega parka. Jezero se kljub izredno nizkemu vodostaju podtalnice hitro polni predvsem zaradi velike količine padavin – količina dežja je namreč pomembnejša od časovnega trajanja padavin.

Na presihanje Cerkniškega jezera v suhem obdobju smo že navajeni, kot je povedal Tratnik, je suša na površju v poletnih mesecih popolnoma normalen vsakoletni pojav. “Neobičajen pa je bil zelo nizek vodostaj v kraškem vodonosniku oziroma podtalnici, ki jezero napaja. Tako nizek ni bil že vse od leta 2003,” je pojasnil. Ravno ta nizek vodostaj je vzrok, da voda še ni poplavila Cerkniškega kraškega polja, kar je za september običajno.

Presihanje ogroža avtohtone živali

Jezero je tudi dom za številne avtohtone živalske vrste, ki ob presihanju ostanejo ujete. Ribiči in prostovoljci imajo predvsem veliko dela s preseljevanjem rib, ki – ko voda odteče – ostanejo na suhem. Kot so zapisali na spletni strani Notranjskega regijskega parka, jezero zaradi številnih preteklih posegov presahne večkrat na leto, kar privede tudi do izginjanja značilnih rastlinskih in živalskih vrst.

Podobne suše bodo pogostejše

Zato bi bila večja pogostost in daljša presihanja za avtohtone vrste nevarna. Tratnik predvideva, da se bodo intenzivne suše, kot je bila letošnja, v prihodnosti dogajale pogosteje. “Dejstvo je, da bo v prihodnje v Cerkniškem jezeru manj vode, kot do zdaj. Tega se ne bo dalo popraviti, saj človek proti naravi ne more narediti dosti,” je dejal. Notranjski regijski park je letos sicer zaključil z obnovo vodotokov, s katero želijo jezeru zagotoviti še nekaj dodatne vode.

suho cerkniško jezero suho cerkniško jezero
Notranjski park
suho cerkniško jezero suho cerkniško jezero
Notranjski park
suho cerkniško jezero suho cerkniško jezero
Notranjski park
suho cerkniško jezero suho cerkniško jezero
Notranjski park
suho cerkniško jezero suho cerkniško jezero
Notranjski park

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje