V nekdanjem Türkovem kabinetu ogorčeni nad Prebiličevimi navedbami

Slovenija 07. Jul 202219:35 > 08. Jul 2022 09:44 11 komentarjev
Vladimir Prebilič
Foto:Borut Živulović/Bobo

Vladimir Prebilič je na predstavitvi svoje predsedniške kandidature med drugim izpostavil, da je bil svetovalec Danila Türka, ko je bil ta predsednik države. V nekdanjem Türkovem kabinetu so ogorčeni. "To ne drži, sodeloval je zgolj na enem pogovoru, ki ga je kot predsednik republike organiziral Danilo Türk," poudarjajo. A Prebilič vztraja ...

Kočevski župan Vladimir Prebilič je ob današnji najavi predsedniške kandidature med svojimi dosedanjimi dosežki izpostavil, da je bil svetovalec Danila Türka v času, ko je ta vodil državo. Da je bil “med letoma 2008 in 2011 svetovalec predsednika RS Danila Türka za področje domoljubja in veteranskih organizacij”, je Prebilič zapisal tudi v svojem življenjepisu, objavljenem na spletni strani občine Kočevje.

V nekdanjem Türkovem kabinetu to odločno zanikajo. Poudarjajo, da je Prebilič – skupaj z okoli 20 vabljenimi – sodeloval zgolj na enem dogodku, ki ga je organiziral takratni predsednik republike Danilo Türk. Iz zapisa tega dogodka iz leta 2011, ki so nam ga posredovali, je razvidno, da je šlo za pogovor o domoljubju pri predsedniku države z naslovom “Mladi in institucije demokracije”. Prebilič je kot profesor Fakultete za družbene vede v svojem prispevku predstavil izsledke raziskave o tem, ali so mladi državljani domoljubni. Izvedena je bila med šolarji zadnjih razredov osnovne šole ter dijaki zadnjih letnikov srednjih šol v oktobru 2010. “Toliko o tem, koliko je bil svetovalec takratnega predsednika Danila Türka. Prav neverjetno,” je mogoče slišati med nekdanjimi Türkovimi sodelavci.

Danilo Türk
PROFIMEDIA

Prebilič pa vztraja: “Pri takratnem predsedniku Türku res nisem bil nikoli zaposlen, sem pa z njim in z njegovimi sodelavci večkrat sodeloval.” Kot še en primer sodelovanja nam je navedel posvet z mladimi v Litiji, ki se ga je po Prebiličevih besedah udeležil tudi Türk, organizirala pa sta ga takratna predsednikova svetovalca Franc Hočevar in Ladislav Lipič. S tem je bilo, kot pravi Prebilič, sodelovanje že zlasti tesno. Kot dokaz svojega udejstvovanja pri projektih na temo mladih in domoljubja kočevski župan navaja tudi tri izdane publikacije. “Če razumejo svetovanje samo skozi prizmo zaposlitve, potem tega res ni bilo. Sam pa menim, da je bilo sodelovanje s takratnim predsednikom republike Danilom Türkom tvorno in tudi konstruktivno. Ne razumem, v čem je sedaj problem,” nam je še dejal Prebilič, ki je sicer na današnji novinarski konferenci kot najboljšega predsednika Slovenije doslej izpostavil Janeza Drnovška.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje