V Nemčiji zasegli ptiča Nanija iz Slovenije

Slovenija 15. Dec 202211:10 0 komentarjev
nani Janez Cetina
FACEBOOK/Kmetija Cetin

Nemški veterinarji so zasegli nanduja Nanija in ga odpeljali v zavetišče, je lastnik ptiča Janez Cetin sporočil na Facebooku. Na ministrstvu za zunanje zadeve so za N1 potrdili, da so z dogodkom seznanjeni. "Cetini smo svetovali, da se za pomoč obrne na Generalni konzulat Slovenije v Münchnu, ki je že v stiku z gospodom in mu pomaga pri vrnitvi ptiča v Slovenijo," so dodali.

Lastnik ptiča Nanija Janez Cetin, ki smo ga lahko z nandujem pogosto videvali v javnosti, je na Facebooku sporočil, da so v Nemčiji za oddajo Galileo snemali prispevek o njem in njegovem ptiču. Kot je zapisal, so mu ob koncu snemanja za nemško televizijo Pro7 bavarske oblasti “protipravno odvzele ljubega Nanija”.

“In to v ustni obrazložitvi v polomljeni angleščini. Ob tem so mi dale obrazec v nemščini, brez navedbe zakonskih določil in da se sploh strinjam s postopkom oziroma da navedem svoje nestrinjanje. V senci na ledenem mrazu sva najprej morala na majhnem prostoru čakati lokalno veterinarsko inšpektorico in potem še dve uri zmrzovati, medtem ko so se sami greli in izmišljali postopek,” je zapisal skrbnik, ki se je po incidentu že vrnil v Slovenijo.

Lastnik je ob tem objavil fotografije zasega živali. “Poglejte, s kakšnim prevozom so hoteli strokovno prepeljati Nanija. Praktično z osebnim avtomobilom so ga hoteli mučiti in stiskati v majhnem prostoru. Preprosto se mi je strgalo in množica kakšnih 500 ljudi je potegnila z mano. Policisti in inšpektorica so se ustrašili in sklenili z mano kompromis, da ga sam odpeljem, po njihovih besedah v strokovno oskrbo, kjer bo imel družbo ostalih nojevcev in veliko prostora za gibanje. Potem se je izkazalo, da ni tako,” je med drugim zapisal.

Cetin je pojasnil, da je pred odhodom v Nemčijo priskrbel vsa veterinarska potrdila, obiskala sta ga tudi veterinarja v Münchnu. Zdaj si močno prizadeva, da bi žival vrnil v domovino. Pri tem pa mu pomaga tudi ekipa televizije Pro7.

Zakaj so mu ga zasegli, ni znano. Z vprašanji smo se obrnili na nemško policijo. Odgovore še čakamo. Je pa ministrstvo za zunanje zadeve za N1 potrdilo, da so z dogodkom seznanjeni. “Cetini smo svetovali, da se za pomoč obrne na Generalni konzulat Slovenije v Münchnu, ki je že v stiku z gospodom in mu pomaga pri vrnitvi ptiča v Slovenijo,” so dodali.

Cetin se sicer z Nanijem pogosto sprehaja po središču Ljubljane in drugih slovenskih in evropskih mestih. Prav tako je gostoval v številnih oddajah. “Nani se je k vsakemu stisnil in slikal brez razlik ter marsikomu polepšal dan in pomagal po svojih najboljših močeh,” je še dodal Cetin, ki prosi za pomoč pri vrnitvi Nanija v Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!