V noči na petek se obeta čudovit nebesni pojav. Ga bomo videli tudi v Sloveniji?

Slovenija 29. Nov 202317:29 2 komentarja
Severni sij v Ljubljani
Severni sij v okolici Ljubljane (Foto: Jure Atanackov)

V četrtek zvečer in v noči na petek bo morda nebesno dogajanje izjemno pestro. Zaradi serije sončnih izbruhov se bo lahko videl severni sij. A nam, kot kaže, vremenska napoved za opazovanje tega čudovitega pojava ne bo naklonjena.

Sonce je v zadnjih mesecih, bo pa tudi še v naslednjem letu, na vrhuncu svoje aktivnosti. Kot je za N1 pojasnil dr. Tomaž Zwitter, profesor astronomije in astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, gre za običajen enajstletni cikel, ki je trenutno kar živahen.

V času aktivnosti so se na začetku tedna tako zgodile serije izbruhov na Soncu, ki so bili obrnjeni proti Zemlji. “Pričakujemo, da nas bodo močni tokovi teh delcev dosegli v noči s četrtka na petek,” je poudaril. Dodal je, da bi lahko ti tokovi obtekli Zemljo in ne bi bilo videti ničesar, bolj verjetno pa je, da bodo delci vstopili v Zemljino ionosfero. “V tem primeru je pričakovati aktiven severni sij, ki bi bil lahko primerljiv s tistim, ki smo mu bili priča 5. novembra, ko je marsikdo s prostim očesom opazoval ta svetlobni pojav,” je dodal.

Čeprav bo dogajanje na nebu po vsej verjetnosti zelo pestro, predvsem pa lepo, ga žal ne bomo imeli priložnosti opazovati v Sloveniji. Za severni sij sta namreč po Zwitterjevih besedah pomembna dva dejavnika: da severni sij sploh je in da je vreme lepo. “Bojim se, da v Sloveniji severnega sija ne bomo videli, saj nam vreme ne bo naklonjeno. Bodo pa verjetno nekateri konci po Evropi srečnejši od nas, kjer se bo dalo kaj videti,” je za N1 dodal. Kot vedno bodo ta pojav lahko bolje videli tisti, ki živijo na severu stare stare celine, torej Skandinavija in severna Rusija, med drugim tudi Kanada.

Po trenutnih vremenskih napovedih kaže, da bo vreme v četrtek in v petek zvečer v Sloveniji vse prej kot idilično. Kot je za N1 pojasnil Brane Gregorčič, meteorolog Agencije RS za okolje (Arso), jasnega neba ni na vidiku. “Bojim se, da se zaradi oblačnosti neba ne bo videlo,” je dejal. Že v četrtek zjutraj bo začelo deževati, padavine bodo obarvale tudi petek, ko bo deževalo ves dan. Poleg neugodnih vremenskih razmer je v teh dneh polna tudi Luna, kar pomeni, da je nebo precej močno osvetljeno in so pogoji slabši, kot bi bili sicer.

Zwitter opazovalce vremenskih pojavov sicer miri, da bodo še priložnosti za občudovanje tega čudovitega in nenevarnega pojava.

Ali bo severni sij viden, lahko preverite na spletni strani Spaceweather, kjer so napovedi za približno eno uro vnaprej.

Severni sij v Ljubljani Severni sij v Ljubljani
(Severni sij v okolici Ljubljane) Foto: Jure Atanackov
Severni sij v Ljubljani Severni sij v Ljubljani
Novembrski severni sij v okolici Ljubljane (Foto: Jure Atanackov)
Severni sij v Ljubljani Severni sij v Ljubljani
Foto: Jure Atanackov

Severni sij v okolici Ljubljane

Preteklo soboto smo imeli severni sij v okolici Ljubljane, ki pa ni bil viden s prostim očesom, temveč s fotografskim objektivom. Jure Atanackov, raziskovalec na Geološkem zavodu Slovenije in ljubiteljski astronom je za N1 delil fotografije, ki so nastale med opazovanjem neba malce severneje od prestolnice. Kot je pojasnil za N1, je na terenu opazoval od 19. do 22. ure, ko se je pooblačilo.

“V tem času se je severni sij pojavil v treh valovih, ki so trajali okoli deset do 15 minut. Vizualno je bil severni sij viden kot šibki stebri oziroma žarki svetlobe blago škrlatne barve. Če ne bi bilo polne Lune in svetlobnega onesnaženja, bi bil severni sij zagotovo precej bolj izrazit,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje