V Novi Gorici z novim letom občutno dražje ogrevanje: “Pričakujemo ukrepe vlade”

Slovenija 17. Jan 202313:50 2 komentarja
Podražitev: energetski vavčerji
Foto: PROFIMEDIA

V Novi Gorici, kjer za proizvodnjo toplote uporabljajo samo zemeljski plin, so se cene daljinskega ogrevanja zvišale. Za gospodinjstva je cena narasla s povprečno 33 na 50 evrov mesečno. Direktor Komunalne energetike Nova Gorica Miran Kalin od države zato pričakuje omejitve cene plina za ogrevanje v javnih zavodih.

Z začetkom leta so se v Novi Gorici občutno zvišale cene daljinskega ogrevanja. Gospodinjstva bodo morala mesečno namesto dosedanjih povprečno 33 evrov plačevati po 50 evrov, je za STA povedal direktor Komunalne energetike Nova Gorica Miran Kalin. Razlog za dvig cen je v tem, da za proizvodnjo toplote uporabljajo samo zemeljski plin.

Cena ogrevanja bo po Kalinovih besedah še bistveno višja za poslovne odjemalce, med katerimi so predvsem novogoriški javni zavodi, šole, vrtci in zdravstvene ustanove. Za te ustanove je država sicer omejila cene zemeljskega plina, vendar to velja le v primeru, da imajo svoje kotlovnice.

Kalin pričakuje, da bo država omejila tudi cene plina, ki ga porabijo za proizvodnjo energije za ogrevanje v javnih zavodih. “Pričakujemo ukrepe vlade; vsaj to, da nas bo izenačila z drugimi sistemi. Vedeti moramo, da je vlada že sprejela regulirane cene plina in elektrike za poslovne odjemalce, vendar imamo proizvajalci toplote cene plina regulirane le za gospodinjske odjemalce,” je pojasnil.

Cene ogrevanja bi znižali tudi z vgradnjo kotlovnice na biomaso, ki so jo v Komunalni energetiki Nova Gorica načrtovali že lani. Razlog za neizvedbo naložbe, ki bi odjemalcem toplote samo letošnjo zimo prihranila okrog 2,5 milijona evrov, je bil po Kalinovih besedah administrativni zaplet pri pridobivanju dovoljenj.

Po njegovih besedah sicer doslej niso imeli večjega števila neplačnikov. “Nekaj jih je seveda bilo, kakor vedno, vendar to rešujemo posamično in v skladu z zakonodajo,” je dejal.

Komunalna energetika Nova Gorica sicer s toploto oskrbuje več kot 3.000 stanovanj v 77 stanovanjskih blokih in okrog 200 poslovnih prostorov v 67 objektih.

Kot je v nedavnem pogovoru za STA napovedal novogoriški župan Samo Turel, bodo na Goriškem višje tudi položnice za vodo. “Vendar nove cene le ne bodo toliko višje od tistih, kot je bilo sprva predstavljeno,” je poudaril. Dogovorjeno je, da še v tem mesecu v družbi Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica pripravijo nov elaborat.

Občine, katerih prebivalce oskrbujejo s pitno vodo, so namreč z javnim podjetjem sklenile moratorij na plačilo najemnine za vodovodno omrežje, ki je v lasti občin. “Po drugi strani pa je na poslovanje podjetja vplivala tudi zamejitev cene električne energije, ki jo je sprejela vlada, tako da tudi tam ni bilo tako dramatičnih podražitev. Bomo pa videli, kaj bo prinesel nov elaborat in šele tedaj se bomo lahko odločili, kako ukrepati,” je pojasnil Turel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje