V novoodkriti jami: Prepih pomeni, da se spodaj skriva nekaj velikega (VIDEO)

Slovenija 17. Sep 202219:51 2 komentarja

Ekipa N1 si je na gradbišču drugega tira ogledala novoodkrito kraško jamo. Vhod vanjo se je odprl ob razstreljevanjih na gradbišču predora Lokev. Čeprav gre za eno od skupno več kot 100 jam, ki naj bi jih na koncu odkrili med gradnjo več kot šest kilometrov dolgega predora, je ta pomembna, saj je ena večjih doslej odkritih jam. Čez njene rove se jamarji postopoma prebijajo že od maja. Kaj so že odkrili v njej, kaj še skriva, kako raziskovanje jam vpliva na gradnjo drugega tira Divača - Koper in ali je jamarje pri raziskovanju še neodkritih jam strah?

Jamarji Inštituta za raziskovanje krasa ZRC-SAZU intenzivno raziskujejo jamske rove, ki se odpirajo ob trasi najdaljšega predora drugega tira Divača — Koper. Ena pomembnejših najdb je okoli 140 metrov globoka kraška jama, o kateri smo posebej poročali tudi v oddaji N1 STUDIO, saj gre za eno večjih doslej odkritih jam na trasi drugega tira. Sicer so jih do danes raziskali že 24, samo na prvem kilometru predora kar 21. Kot pravijo v podjetju 2TDK, na celotni trasi pričakujejo 100 manjših in 10 večjih jam. Nova jama ima za zdaj tehnično poimenovanje — 2TDK-017. Gre namreč za 17. odkrito jamo na trasi drugega tira.

Prepih iz ožin in koncentracija ogljikovega dioksida sta prva signala velikosti rovov na drugi strani. Prav zaradi močnega prepiha iz stranskega rova — po mnenju strokovnjakov enega najmočnejših na Krasu — jamarji ocenjujejo, da jih na koncu čaka nekaj velikega. Kaj, še ne vedo. Morda velike dvorane, morda več manjših, po vsej verjetnosti tudi podzemna reka, ki bi jih lahko pripeljala tudi do večjega jamskega sistema ali pa popolnoma ustavila raziskovanje.

Več o tem, kako je videti prvih nekaj metrov glavnega vhodnega rova, ki je sicer tudi prosto preplezljiv, jamarji pa so ga najprej raziskali, si oglejte v zgornjem videu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje