V Pamečah plaz na površini 100 kvadratnih metrov. Stanovanjska hiša ni ogrožena

Slovenija 12. Dec 202315:18 1 komentar
Plaz v okolici Šentilja
Fotografija je simbolična. (Štefan Žvab/Facebook)

V ponedeljek se je v Pamečah v občini Slovenj Gradec sprožil ogromen plaz, ki pa po informacijah pristojnih gasilcev ne ogroža stanovanjske hiše.

Plaz v Pamečah v slovenjgraški občini, ki se je na površini okoli 100 kvadratnih metrov sprožil v ponedeljek, si bo predvidoma čez nekaj dni ogledal geolog iz državne tehnične pisarne. Plaz po informacijah Prostovoljnega gasilskega društva Pameče-Troblje ne ogroža stanovanjske hiše, so za STA pojasnili na slovenjgraški občini.

Gasilci so plaz pokrili v celoti, prav tako so pokrili dodatne površine okoli plazu. Plaz se je sprožil na mestu, kjer je bila prej razpoka, so še pojasnili na občini.

Mestna občina Slovenj Gradec spada med občine, v katerih se je ob letošnjih ujmah sprožilo največ zemeljskih plazov. Skupno se je julija in avgusta letos sprožilo 248 plazov, od tega 197 na kmetijskih zemljišč, ostalih 51 pa na cestni infrastrukturi in pri stanovanjskih objektih.

Najobsežnejši in najzahtevnejši plazovi so se sprožili na območju Ozar in Gmajne, Mrakovega hriba v Pamečah, v Suhem dolu in v dolini Velunje. Sanacija plazov je poleg sanacije cest tudi v ospredju programa predvidene porabe prvega nakazila državnih sredstev za sanacijo.

Po podatkih s spletne aplikacije e-plaz je v Mestni občini Slovenj Gradec trenutno evidentiranih 251 plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje