Po napovedi petkove stavke v Hitu uprava svari, da ne bo božičnice

Slovenija 05. Dec 202207:19 > 19:22 0 komentarjev
igralnica Hit Nova Gorica
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Sindikat igralniških delavcev Slovenije v novogoriškem Hitu je za petek, 9. decembra, napovedal stavko, ki naj bi jo nadaljevali vse konce tedna. Kot so v nedeljo sporočili iz sindikata, so odločitev o tem minuli konec tedna poslali upravi Hita. Iz uprave so medtem sporočili, da pogovori s socialnimi partnerji tečejo, kot sta se strani zavezali s stavkovnim dogovorom, in dodajajo, da napoved stavke pod vprašaj postavlja izplačilo letošnje božičnice.

Igralniški delavci so v Hitu letos že stavkali. Stavka se je začela 29. septembra in trajala še prvi vikend v oktobru. Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS) je takrat napovedal, da naj bi trajala vse vikende do konca leta, vendar so se sredi oktobra z vodstvom igralniške družbe dogovorili za prekinitev stavke in nadaljevanje pogajanj o kolektivni pogodbi.

Sindikat je vodstvu podjetja med drugim očital negospodarno ravnanje in investicijo v igralnico Park, znižanje vrednosti podjetja ter manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo. Sindikat je na upravo naslovil 18 zahtev, med njimi je bila tudi zahteva po njenem odstopu. Ob prekinitvi stavke sredi oktobra so iz kabineta predsednika uprave Hita Tomaža Repinca sporočili, da se ključne točke dogovora nanašajo na razporejanje delovnega časa v igralništvu, obseg prazničnih ur in dodatke za delo ob vikendih.

“Ob tokratni napovedi stavke smo ponovno izpostavili zahteve, ki se jih uprava ni držala ali jih spoštovala. Tokrat se ne bomo več pogajali mesečno, ampak se bodo vse dogovorili pred ali med stavko,” so ob napovedi nove stavke zapisali v sindikatu.

“Stavkovne zahteve, ki se po vsebini bistveno ne razlikujejo od tistih iz prejšnje stavke, so bile že predmet obravnave, pogajanj ter končno tudi stavkovnega dogovora,” pa so v odzivu na napoved stavke Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) zapisali v Hitu. Zatrdili so, da uprava zaveze izvršuje, “zato je na mestu vprašanje o primernosti vnovične uporabe instituta stavke”.

Stavkovne zahteve sindikata SIDS po trenutnih Hitovih ocenah pomenijo dvig stroškov dela na letni ravni za 12 milijonov evrov. “Napoved stavke postavlja pod vprašaj izplačilo letošnje božičnice. Obseg finančnih posledic stavke pa bo terjal ustrezne poslovne prilagoditve,” so zapisali. Vodstvo je prepričano, da je skupni cilj obeh strani dolgoročna stabilnost poslovanja in prihodnost zaposlenih v podjetju. To bi moralo prevladati nad individualnimi interesi sindikata, so dodali.

Strategijo družbe, ki je vključevala tudi sanacijski program za zagotovitev poslovne stabilnosti družbe Hit, so nadzorniki sicer potrdili leta 2019, kot so danes zapisali v Hitu, pa je poslovno in finančno prestrukturiranje prineslo želene rezultate. Družba Hit je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvarila 140,8 milijona evrov bruto realizacije, kar je primerljivo s poslovanjem v letu 2019, so zapisali. Strošek dela pa je v prvih desetih mesecih leta presegel strošek dela v letu 2019. Od leta 2019 se je število zaposlenih zmanjšalo za 200, povprečna plača zaposlenega v družbi Hit pa se je v tem času povečala za 22 odstotkov. V obdobju od januarja do oktobra je znašala 2479 evrov bruto, so sklenili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!