V Petrolu in OMV še zadržani glede uvedbe delne regulacije cen

Gospodarstvo 16. Jun 202213:35 0 komentarjev
Bencinska črpalka, Vipolže
N1

Do včerajšnje vladne spremembe regulacije cen pogonskih goriv so v Petrolu in OMV Slovenija zadržani. Kot so dejali bodo ukrepe komentirali, ko bodo z njimi v celoti seznanjeni. V Petrolu odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene sicer pozdravljajo.

V Petrolu in OMV Slovenija so za zdaj še zadržani glede odločitve vlade o uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv. Kot pravijo v podjetjih, bodo ukrepe komentirali, ko se bodo z njimi celotno seznanili oz. bodo lahko razumeli, kakšni so njihovi učinki na poslovanje. V Petrolu odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene sicer pozdravljajo.

“Ukrepe bomo pokomentirali, ko se bomo z njimi, po objavi v uradnem listu, celostno seznanili,” so danes za STA navedli v Petrolu.

V OMV Slovenija pa so zagotovili, da so vseskozi zavezani k doslednemu spoštovanju veljavnih odlokov in ukrepov. “Trenutno čakamo na uradno objavo uredbe, na podlagi katere bomo lahko razumeli kakšni so njeni učinki na poslovanje naše družbe,” so zapisali za STA.

V Petrolu sicer odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene, ki velja od 11. maja, v veljavi pa je bil tudi od sredine marca do konca aprila, pozdravljajo. Kot pravijo, je zdaj veljaven ukrep namreč nesorazmeren in zadnje nevzdržen. “Obremenjuje le trgovce z naftnimi derivati, ki smo gorivo primorani prodajati pod nabavnimi stroški, z vsakim prodanim litrom pa ustvarjamo izgube,” so izpostavili.

Popolna regulacija cen naftnih derivatov se zdi nevzdržna tudi premieru Robertu Golobu, ki je v sredo predstavil ukrep delne regulacije, ki bo začel veljati v torek, 21. junija. Kot je dejal, se na gospodarskem ministrstvu namreč zaradi trenutno veljavne ureditve soočajo z zahtevki trgovcev po povračilu nastale škode v višini več milijonov ali celo več kot sto milijonov evrov.

Petrol je na podlagi zakona o kontroli cen, ki nalaga državi obveznost povrnitve škode in izgubljenega dobička zaradi omejevanja cen pogonskih goriv, vladi oddal zahtevek za obdobje med 15. marcem in 30. aprilom v višini 51,3 milijona evrov. Primerljiva škoda je nastajala tudi od 11. maja dalje, poudarjajo v družbi.

Po Golobovih besedah je usmeritev vlade, da se ti zahtevki zavrnejo kot neustrezni. A zavrnitev zahtevka za Petrol ni sprejemljiva, poudarjajo. “O nadaljnjih korakih glede tega se bomo odločali, ko se bomo seznanili z argumentacijo zavrnitev, to bo predvidoma v prihodnjih dneh,” so še navedli v družbi.

V OMV Slovenija pa, kot pravijo, glede plačila nadomestila za nastalo škodo v času trajanja uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov nimajo s strani pristojnih ministrstev še nobene povratne informacije. “Skladno z napovedanim pričakujemo s strani vlade vabilo na uskladitveni sestanek. Do sedaj vabila še nismo prejeli,” so zapisali v družbi.

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko, glede na cene na borzah v torek, izven avtocest pomenilo nekaj nad 1,70 evra za liter, na avtocestah pa tudi do 20 odstotkov več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!