V piranski občini pri labodu odkrili nov primer ptičje gripe

Slovenija 30. Dec 202210:46 0 komentarjev
Labodi
Fotografija je simbolična (Borut Živulović/BOBO)

Pri še enem labodu grbcu so potrdili primer visoko patogene ptičje gripe (virus H5N1). Rejci perutnine in ptic v ujetništvu naj v primeru, ko opazijo katerega od znakov bolezni, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja.

Na Primorskem, v občini Piran, so potrdili primer visoko patogene aviarne influence pri labodu grbcu, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v luči tega obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, naj bodo pozorni na morebitne spremembe pri živalih in naj o njih poročajo veterinarju.

Rejci perutnine in ptic v ujetništvu naj v primeru, ko opazijo katerega od znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja. Ti znaki so: zmanjšana poraba krme in vode za več kot petino; padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni; povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega; pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki oziroma živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti), ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

Da bi zmanjšali tveganje za prenos virusa H5N1 s prostoživečih ptic na perutnino, ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra letos sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, so še sporočili z ministrstva.

Kot na spletni strani navaja slovenska vlada, je bila bolezen pri labodih grbcih trenutno potrjena na štirih lokacijah: štirje labodi grbci v občini Apače, štirje labodi grbci v občini Lenart, labod grbec v občini Ptuj in labod grbec v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!