Poziv pristojnih: od vode umaknite avtomobile, bale sena, hlodovino …

Slovenija 27. Avg 202310:01 > 11:44 7 komentarjev

Ponedeljkov prehod vremenske fronte bo Sloveniji prinesel nalive in neurja, ki lahko povzročijo nove poplave. Tako na območjih, kjer so katastrofalne poplave utrpeli že 4. avgusta, kot tudi drugod po Sloveniji. Vremenoslovci, predstavniki civilne zaščite in direkcije za vode zato pozivajo, da že danes od vode umaknete vse, kar lahko.

“To je dan, ki bi se mu najraje izognil,” je na nedeljski izredni novinarski konferenci dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in tako nakazal, da nas v ponedeljek spet čaka velika nevarnost novih poplav.

Vremensko dogajanje bo namreč, kot so potrdili tudi zadnji izračuni Arsa, zelo burno. Nalivi in neurja lahko znova povzročijo poplave, še posebej to to velja za območja, ki so jih te že prizadele v začetku meseca.

Zato so pristojni jasni: danes je še čas, da ravnate samozaščitno in da se na ponedeljkova močna neurja in nalive pripravite. In prav to je tudi ključno. 

Hidrolog Janez Polajnar, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in Rok Penec iz Direkcije za vode so vse, ki živijo ob vodi pozvali, naj: še od vode umaknejo avtomobile, delovne stroje in drugo premično premoženje na višje ležeče predele. Kajti, kot pravi Polajnar, “vode bodo v ponedeljek naraščale hitro in silovito.”

Prav tako naj ljudje z zemljišč ob strugah odstranijo hlodovino, ostanke lesa in bale senaki so se pokazale kot problem že ob poplavah 4. avgusta. “Zlasti bale sena so se v zadnji ujmi izkazale kot potencialno nevarni elementi pri zagotavljanju pretočnosti,” je dejal predstavnik Direkcije za vode. 

Šestan kljub nepredvidljivosti hudourniških poplav svetuje tudi postavljanje vreč s peskom na izpostavljena mesta, kot na primer na vhodna ali garažna vrata. “To je pet minut dela, ki lahko prihrani veliko škode in strahu,” je dejal poveljnik in zagotovil, da so v pripravljenosti tako gasilci kot tudi pripadniki civilne zaščite.

Ves čas pa spremljajte tudi radarsko sliko padavin, ki je dostopna tudi na TEJ POVEZAVI. 

V zadnjih dneh smo sicer od županov prizadetih občin lahko slišali, da čiščenje razdejanih in zasutih strug poteka prepočasi. Ponekod so pri sanaciji vodotokov poudarjali tudi pomanjkanje delovnih strojev in več pomoči direkcije za vode. Rok Penec je na novinarski konferenci poudaril, da so aktivirane vse sile direkcije pa tudi koncesionarji. “V naslednji dneh bomo z javnim naročilom ekipe povečali še za tretjino,” je povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje