V Postojni po novem dve liniji brezplačnega mestnega prometa

Slovenija 10. Jan 202414:29 0 komentarjev
Voznik avtobusa
PROFIMEDIA

V Postojni, kjer javni mestni promet deluje od leta 2010, so dodali novo linijo, mestni avtobusi pa za uporabnike ostajajo brezplačni. Nova linija je že začela delovati, povezuje pa železniško in avtobusno postajo, podjetniški inkubator in pomembne turistične točke.

Občina Postojna bo na leto za mestni promet z dvema manjšima avtobusoma namenila 229.000 evrov, je na današnji novinarski konferenci ob podpisu pogodbe z družbo Nomago povedal župan Igor Marentič.

Mestni promet bo sedaj potekal z dvema manjšima avtobusoma za do 35 potnikov. Dnevno bo vozilo na progi ena opravilo približno 162 kilometrov, na progi dva pa 159 kilometrov. Do sedaj je Furman izvedel približno 150 kilometrov na dan, uvedba nove linije pa pomeni podvojeno izvajanje mestnih avtobusnih prevozov.

Dosedanji mestni promet se je izkazal za potrebnega, saj je avtobus nenehno polno zaseden. V jutranjem in popoldanskem času ga največ uporabljajo osnovnošolci in srednješolci, v dopoldanskem času pa upokojenci. Sedaj pa si želijo, da bi mestni javni prevoz uporabljali tudi obiskovalci Postojne, a se župan zaveda, da bi jim morali pred tem ponuditi tudi urejena parkirišča.

Trajnostno naravnane spremembe

“Po štirinajstih letih izvajanja brezplačnega mestnega prometa v Postojni začenjamo novo leto z veliko spremembo – uvajamo novo, dodatno linijo priljubljenega Furmana, ki bo zadostila številčnosti uporabnikov, potrebam prevozov naših občanom, predvsem pa povezljivosti ključnih postaj v našem mestu. Javni prevoz stremi tudi k strategiji razvoja trajnostnih oblik mobilnosti v Občini Postojna in s tem tudi zmanjšanju ogljičnega odtisa,” je povedal postojnski župan.

Mestni avtobusni promet Furman je bil skozi leta večkrat prilagojen dejanski uporabi avtobusa s ciljem prepeljati čim več potnikov. Celotna proga je bila razdeljena na delavsko linijo, šolske linije in na redni liniji. Slednji sta bili na začetku dve, ki sta se izvajali izmenično z istim vozilom. Avtobus je vozil vsako linijo na eno uro, zaradi tega je bil nenehno v časovni stiski.

Glede na izkazano prakso in potrebe so se z letom 2024 odločili za uvedbo sprememb, ki bodo izboljšale kakovost mestnega prometa Furman. Med razlogi za spremembe je Marentič navedel kapacitete za prevoz potnikov, urnike avtobusne linije, pokritost mestnega območja ter vključenost turističnih ciljev in povezavo do podjetniškega inkubatorja.

Med napovedanimi novostmi v letošnjem letu je tudi prenova sedanje avtobusne postaje, ki se bo že do konca leta preselila na drugo lokacijo ter tako postala predvsem uporabnejša za potnike in bolj uporabna od sedanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!