V Premogovniku Velenje zavračajo očitke o varčevanju na račun varnosti

Slovenija 29. Jul 202215:31 0 komentarjev
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

V Premogovniku Velenje so danes zavrnili navedbe velenjskega župana Petra Dermola po nedavni rudniški nesreči, češ da je premogovnik v zadnjih letih zmanjševal vlaganja tudi na račun varnosti. To nikakor ni res, so zatrdili v rudniku in dodali, da je varnost pri delu na prvem mestu.

Kot so še sporočili iz premogovnika, sredstev za investicije v rudniku niso nikoli zniževali na račun varnosti zaposlenih, so se pa ta zniževala sorazmerno z usmeritvami, da znižujejo število zaposlenih in višino proizvodnje.

V Premogovniku Velenje so od leta 2012 do danes za investicije namenili okoli 180 milijonov evrov. Kot so dodali, je 95 odstotkov investicijskih vlaganj namenjenih vzdrževanju proizvodne zanesljivosti. To so vlaganja v posodabljanje strojne in elektro jamske opreme za zanesljivo in varno izvajanje proizvodnega procesa, izgradnjo jamskih infrastrukturnih objektov, vlaganja v reševalne in samoreševalne aparate ter merilnike zračnih parametrov in v informacijsko podporo tehničnih procesov.

Med pomembnejšimi investicijami zadnjih let, ki so neposredno vezane na zagotavljanje varnosti, so navedli posodobitev varnostno-tehnološkega informacijskega sistema za spremljanje tehnoloških in varnostnih parametrov proizvodnih procesov, vzpostavitev in posodobitev videonadzornega sistema v jami, nadgradnjo sistema bliskavic, ki z zvočnim in svetlobnim signalom opozarjajo na morebiten izriv in izbruh plinov v jami, vzpostavitev dodatnega elektronskega beleženja vstopa v jamo, da se vsak trenutek ve, kdo je kje v jami, ter posodobitev termokamer v ex-izvedbi.

Letos so zamenjali zavorni sistem izvažalnega stroja, poteka pa tudi gradnja izstopnega zračilnega jaška NOP2 za izboljšanje prezračevanja rudniških jam in s tem povečanje varnosti zaposlenih. Samo v zadnjih treh letih je bilo v Premogovniku Velenje za investicije namenjenih 50 milijonov evrov, pri čemer je bil največji del investicij namenjen vlaganju v opremo za odkope, opremo za pripravska delovišča opremo za infrastrukturo in transport materiala ter ljudi, so zapisali.

Poleg tega imajo za zagotavljanje varnosti vzpostavljen načrt obrambe in reševanja, v katerem so zapisane vse potencialne nevarnosti, ki lahko nastopijo pri izvajanju tehnološkega procesa ter preventivne in kurativne ukrepe v zvezi s tem. V Premogovniku Velenje pa deluje tudi visoko strokovna, tehnično in fizično usposobljena jamska reševalna četa, ki šteje 98 članov in je povezana tudi v sistem zaščite in reševanja na državni ravni.

Preučujejo tudi možnost uvoza premoga

Glede županove izjave, češ da jama ni ustrezno vzdrževana in da namesto tega raje razmišljajo, da bi uvažali premog, pa so v rudniku pojasnili, da je vlada razglasila prvo stopnjo ogroženosti na področju proizvodnje električne energije, da se znotraj elektrogospodarstva povečajo strateške zaloge goriva.

Vlada je obenem Slovenski državni holding pozvala, naj organi upravljanja državnih podjetij, ki upravljajo sistemske proizvodne vire za oskrbo z elektriko, poskrbijo za zadostno in pravočasno pripravljenost sistemskih virov in zalog za delovanje v kriznih razmerah.

Poziv vlade v rudniku razumejo kot formalni poziv, da naj proizvodne družbe zagotovijo pripravljenost virov in zalog. “Kljub temu da je zalog premoga v pridobivalnem prostoru dovolj, pa je tehnična omejitev letni izkop premoga, za katerega ocenjujemo, da letos in prihodnje leto ne more bistveno preseči 2,8 milijona ton izkopanega lignita. Zaradi povečanih potreb po proizvodnji električne energije v Termoelektrarni Šoštanj posledično proučujemo tudi možnost uvoza premoga. Ko in če bo objavljen sklep oz. akt, ki bo naslavljal opisano tematiko, pa bodo stekle tudi nadaljnje aktivnosti,” so še dejali v premogovniku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!