V prestolnici se začenja tradicionalna Pot ob žici

Slovenija 04. Maj 202306:16 1 komentar
Pot ob žici
Borut Živulović /BOBO

S četrtkom se je v Ljubljani začela tridnevna prireditev Pot ob žici, ki poteka po mestih, kjer so leta 1942 italijanski okupatorji postavili bodečo žico. Prvi se bodo na pot odpravili otroci iz ljubljanskih vrtcev, jutri pa še šolarji. Vrhunec prireditve, ki se je udeleži več kot 30.000 ljudi, bo v soboto, ko bo tradicionalni pohod in tek trojk.

Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko ima Ljubljana, mesto heroj, praznik v spomin na svojo osvoboditev leta 1945.

Pot poteka tam, kjer so italijanski okupatorji leta 1942 skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice.

Prireditev je po navedbah Mestne občine Ljubljana od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod, letos bo to že 65., ljudi spodbuja, da živijo aktivno in zdravo, da se družijo med seboj in da skrbijo za svoje okolje.

Prireditev je tako namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati Ljubljano s pohodniške perspektive.

Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje