V SAB obljubljajo, da bodo naredili, “kar je treba”

Slovenija 14. Feb 202217:33 > 16. Mar 2022 10:48
Alenka Bratušek
Borut Živulović/Bobo

Stranka SAB je predstavila svoj volilni program, s katerim se bodo podali na letošnje državnozborske volitve. Program z naslovom "Naredimo, kar je treba" sloni na štirih stebrih; nujne prioritete, ključni projekti, solidarnost ter zelena preobrazba. Obljubljajo stabilizacijo javnih financ, povrnitev pravne države, tudi skrb za upokojence.

Kot nujne prioritete so našteli spoštovanje vseh državljank in državljanov, stabilizacijo javnih financ, povrnitev in utrditev pravne države, krepitev javnih in neodvisnih medijev, povrnitev mednarodnega ugleda Sloveniji, demokratično soodločanje, izboljšanje položaja upokojencev in strokovno vodenje epidemije. “V stranki SAB se zavedamo, da brez močnega gospodarstva ni socialne države in višjih pokojnin,” je v svojem govoru še izpostavila predsednica stranke Alenka Bratušek.

“Poskrbeti moramo za stabilnost pokojninske blagajne”

Upokojenci imajo po besedah Bratušek v volilnem programu SAB posebno mesto. “Poskrbeti moramo za stabilnost pokojninske blagajne, kar je dogovor za prihodnost. Njena stabilnost je pogoj, da tudi mladi verjamejo v to, da bodo čez 30, 40 let dobili pokojnine,” je dejala. V demografski sklad bi se po njenem mnenju poleg dobičkov morala stekati tudi sredstva od prodaje lesa in vode. To sta naša dva najpomembnejša naravna vira, je dejala Bratuškova.

Bratušek je izpostavila petnajst ključnih projektov stranke, med njimi brezplačni javni mestni prevoz za upokojence, brezplačni javni mestni in medkrajevni prevoz za dijake in študente, dolgotrajna oskrba, ki ima zagotovljeno financiranje in košarico storitev ter demografski sklad, namenjen izključno financiranju pokojnin.

Naštela je še vzpostavitev nacionalne digitalne izobraževalne platforme, sistem preventive zdravja, ustanovitev javne agencije za centralizacijo nabav v zdravstvu, ustanovitev slovenskega letalskega prevoznika, zagotovitev spoštovanja v ustavo zapisane pravice do čiste pitne vode na zakonski ravni, pa tudi vzpostavitev 3. energetskega stebra zelene energije za hitrejši prehod na zeleno energijo, dvig samooskrbe ter lokalno in ekološko pridelane hrane.

Poudarili tudi pravično obdavčitev Cerkve

Zavzemajo se še za dokončanje projektov 3. razvojna os in 2. tir med Divačo in Koprom, gradnjo železniške in avtobusne postaje v Ljubljani, pravično obdavčitev Cerkve, primerljivo z obdavčitvijo državljanov in pravnih subjektov, in uvedbo preferenčnega glasu na volitvah za izbiro poslancev.

Bratušek: Za vse zlorabe bo moral nekdo odgovarjati

Bratušek je kot prioriteto izpostavila tudi zdravstvo, ki je po njenih besedah v zadnjih dveh letih najbolj trpelo, hkrati pa smo bili priča največjim zlorabam proračunskih sredstev s strani trenutne vlade. “In za vse te zlorabe bo moral nekdo odgovarjati, to ne sme ostati nekaznovano!” je dejala.

Velik izziv bo po njenih besedah primarna raven, dostop do družinskih zdravnikov. Kot jasne rešitve pa je naštela še večji poudarek preventivi in zdravemu načinu življenja, jasno razmejitev dela “dvoživk” v zdravstvu, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in določitev prioritetnih investicij v zdravstvu. Ljubljana po njenem mnenju potrebuje regijsko bolnišnico, nabave v zdravstvu pa morajo biti centralizirane in na enem mestu, da bodo cene po celi državi enaki.

“Imamo vizijo, imamo cilje in imamo ljudi, ki so pripravljeni delati za ljudi in državo, predvsem pa naredimo, kar je treba, da Slovenijo vrnemo v normalnost,” je govor sklenila Bratueš.

Program so podrobneje predstavili člani stranke. Nekdanja ministrica Angelika Mlinar je predstavila program stranke za zunanjo politiko, poslanka Maša Kociper za demokracijo in pravno državo, Jaka Klajderič pa rešitve za mlade. Poglede stranke so predstavili še na okrogli mizi z naslovom Brez močnega gospodarstva ni socialne države in višjih pokojnin, katere gostje so bili Barbara Žibret Kralj, Uroš Čufer, Metod Dragonja, Andrej Božič, Branko Meh in Marko Bandelli.