Srečko Šestan napovedal, da bodo cestno povezavo do Luč uredili še danes

Slovenija 06. Avg 202310:56 > 16:44 0 komentarjev
Luče, poplave 2023, poplava, policija, posnetek iz helikopterja
Foto: FACEBOOK/Slovenska policija (zajem zaslona)

Voda v Savinjski dolini odteka in razkriva razdejanje, ki ga je povzročila v minulih dneh. Nevarnost sedaj povzročajo zemeljski plazovi, ki se prožijo na razmočenem terenu in ogrožajo več hiš. Ekipe na terenu skušajo zagotavljati dostop do prizadetih vasi, kljub temu pa je nekaj krajev še vedno izoliranih. V posamezne občine prihajajo na pomoč tudi vojaki, ki pa bi si jih ponekod želeli občutno več. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bodo predvidoma še danes vzpostavili cestno povezavo do Luč.

Razmere v Zgornji Savinjski dolini ostajajo kritične. V občini Ljubno sicer še vedno dežuje, vendar pa nivo vode upada in odkriva katastrofo. “Voda, ki odteka, še vedno ruši, trga in melje vse pred seboj,” je opisal župan Franjo Naraločnik. Na terenu so vse ekipe gasilcev, več kot 100 jih je, ter civilne zaščite. Do 2. ure zjutraj so na terenu reševali dva stanovanjska objekta, že zgodaj zjutraj pa so pripravili pakete vode in hrane, ki jih bo več kot 300 izoliranim prebivalcem dostavil helikopter.

Na razmočenem terenu skrbi povzročajo plazovi. Eden, ki je že odnesel štiri hiše, se je v zgornjem delu še dodatno odtrgal in zdaj ogroža še dve hiši. “Zadnja novica je, da se je sprožilo še eno plazenje v smeri Rastk, kjer je na vrhu hriba kmetija, do katere nimamo niti dostopa niti telefonske povezave. Takoj ko bo mogoče, bomo tja poslali izvidnico s helikopterjem, je navedel.

Odpravljanje posledic v Ljubnem Odpravljanje posledic v Ljubnem
Odpravljanje posledic poplav v Ljubnem (Vir: Slovenska vojska).
Odpravljanje posledic v Ljubnem Odpravljanje posledic v Ljubnem
Odpravljanje posledic poplav v Ljubnem (Vir: Slovenska vojska).
Odpravljanje posledic v Ljubnem Odpravljanje posledic v Ljubnem
Odpravljanje posledic poplav v Ljubnem (Vir: Slovenska vojska).
Odpravljanje posledic v Ljubnem Odpravljanje posledic v Ljubnem
Odpravljanje posledic poplav v Ljubnem (Vir: Slovenska vojska).

Devetim družinam, ki so ostale brez domov, nudijo materialno in psihološko pomoč, iščejo pa tudi nastanitve za daljši čas. Še okoli 100 ljudi, ki si ne upajo v domove, je noč preživelo drugod.

Podobne razmere so tudi drugod po Savinjski dolini. Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za zahodno Štajersko Janez Melanšek je za STA dejal, da je njihova prioriteta danes zlasti vzpostavljanje dostopnosti do Luč in Solčave, kamor so se v soboto prebili prek Jezerskega. Poskušajo zagotavljati tudi elektriko, zlasti z agregati, in prepustnost vodotokov, zato odstranjujejo naplavine Savinje.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bodo cestno povezavo do Luč predvidoma vzpostavili še danes, ureja pa se tudi vodovod v Mozirju, Nazarjah in Rečici ob Savinji. “Po potrebi po zraku pošiljamo agregate in vse potrebno,” je še dejal poveljnik civilne zaščite.

Luče, poplave 2023, poplava, posnetek iz helikopterja, policija
Poplavljene Luče (Foto: FACEBOOK/Slovenska policija/zajem zaslona)

Težave se še vedno pojavljajo tudi dolvodno po Savinji na Polzeli in v Braslovčah, kjer pa občine z občinskimi štabi civilne zaščite obvladujejo položaj. Občina je za prizadete občane, ki si zaradi poplav ne morejo zagotoviti hrane, v jedilnici Osnovne šole Braslovče zagotovila prehrano od 12. do 18. ure.

Medtem so se interventne službe uspele prebiti do Velunje iz smeri Šoštanja. Dolini grozi večji zemeljski plaz. Gasilci so evakuirali otroke, po poročanju Koroških novic pa nekaj odraslih oseb ne želi zapustiti svojih domov.

Na območju Elektra Celje je največ odjemalcev brez električne energije prav v Zgornji Savinjski dolini, kjer sta na nadzorništvu Nazarje brez električne energije še 1.302 odjemalca.

Za pomoč prosili hrvaško vojsko, zdaj čakajo na odziv države

Po informacijah župana Ljubnega Franja Naraločnika jim na pomoč prihaja deset ali 15 vojakov, kljub temu da so vojsko prosili za 200 pomočnikov. “Očitno je stanje po državi takšno, da nam potrebne pomoči ne morejo zagotoviti. Vzpostavili pa smo kontakt s hrvaško vojsko, ki je pripravljena poslati pomoč, a mora to steči prek državne ravni. Upam na razum,” je dejal Naraločnik, ki je k pomoči pozval tudi ministra za obrambo Marjana Šarca. “Dokler voda ne bo odtekla, veliko ne moremo,” pa je na kritike župana Ljubnega odgovoril poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Melanšek.

V Mozirju danes delovna akcija

Večina tujcev, ki so bili ujeti v Zgornji Savinjski dolini, je odšla, prek veleposlaništev in konzulatov zanje urejajo tudi prevoz domov. “Nekaj tujcev, zlasti Italijanov, še ostaja na gorskih kmetijah,” je navedel Melanšek.

Noč je bila naporna tudi v Mozirju. “Trnava še nagaja, ponovno smo reševali hišo, dokončno je uničilo tamkajšnji most. Nekaj mostov po občini je čisto odneslo,” je pripovedoval za STA župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik. Do nekaterih hiš se še trudijo zagotoviti dostopnost, obenem iščejo daljše nastanitve za tiste s povsem uničenimi domovi. “Težave je povzročila še visoka podtalnica, sprožajo se plazovi, ki ogrožajo hiše, odneslo je en kozolec in hlev, zasute so ceste,” je opisal stanje mozirski župan, ki pa ne obupuje.

Kot je dejal, so v občini danes številni prostovoljci, gasilska društva, aktivirali so se okoliški kmeti s traktorji, prikolicami, bagri. “Danes je delovna akcija, danes se bo ogromno naredilo,” je dejal. Za vse, ki delajo, in tiste domačine, ki to potrebujejo, bodo v športni dvorani organizirali obroke hrane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!