V SD resno razmišljajo, da bi Erika Breclja tožili. Kaj pa želijo od premierja?

Slovenija 27. Jan 202405:50 41 komentarjev
Erik Brecelj
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Socialni demokrati so ogorčeni nad izjavami predsednika vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja, da je SD skorumpirana in plenilska stranka. Gre za neresnične obtožbe, pravijo in resno razmišljajo, da bi Breclja tožili. Hkrati pa želijo, da se do njegovih izjav opredelita obe koalicijski partnerici, predvsem pa premier Robert Golob, ki je Breclja postavil na čelo strateškega sveta. "To je nujno tako z vidika zaupanja med koalicijskimi partnerji, še bolj pa zaradi zaupanja javnosti v delo strateškega sveta za zdravstvo," poudarjajo v SD. In kaj pravi predsednik vlade?

Predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki ga je na to mesto izbral premier Robert Golob, je koalicijske Socialne demokrate v zadnjem času večkrat javno obtožil, da so skorumpirana in plenilska stranka. “Kaj je stranka SD v zdravstvu, vemo. To je stara plenilska stranka,” je ponovno dejal v izjavi za četrtkovo Tarčo.

Na katerih konkretnih ravnanjih Socialnih demokratov temeljijo njegove obtožbe, smo vprašali Erika Breclja.

“Oni so že dolgo plenilska stranka. Če daš za ministra Boruta Miklavčiča (ta je bil minister za zdravje iz kvote SD v vladi Boruta Pahorja op. av.), težko rečeš, da si transparentna stranka. Jasno je, kaj v zdravstvu SD počne že desetletja,” je odgovoril Brecelj.

Erik Brecelj
Erik Brecelj (foto: Denis Sadiković/N1)

Kot enega od dokazov, da navedbe Socialnih demokratov, da so se spremenili, ne držijo, je izpostavil postavitev Andraža Jaklja za generalnega direktorja Onkološkega inštituta.

“Ni jasno, kaj ta dela, tudi dobrim strokovnjakom deli opomine pred izgubo službe in ne vemo, kakšni so njegovi nameni,” je dejal Brecelj, ki je sicer  na Onkološkem inštitutu zaposlen. Ob tem je poudaril, da z Jakljem komunicira direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Branko Gabrovec, ki je član SD in predsednik strankinega sveta za zdravje.

Branko Gabrovec
Branko Gabrovec (foto: Borut Živulovič/Bobo)

Generalni direktor Onkološkega inštituta Andraž Jakelj je za N1 dejal, da na pavšalno govorjenje Erika Breclja ne želi odgovarjati, prav tako njegovih besed ni želel komentirati Branko Gabrovec.

Povišani toni v strateškem svetu za zdravstvo

Gabrovec je bil sicer član vladnega strateškega sveta za zdravstvo, a ga je v začetku letošnjega leta zapustil. Brecelj je za portal Necenzurirano poudaril, da je Gabrovčev odhod zahteval on. “Povedal sem mu, da oseba s tako integriteto ne more biti član strateškega sveta. Če ne bi odstopil, bi sam zahteval, da ga zamenjajo,” je dejal.

Gabrovec razlogov za odhod ne želi pojasnjevati. Po besedah naših virov pa je Brecelj na eni od sej strateškega sveta za zdravstvo Gabrovca nadrl na ves glas, češ da se vmešava v delo Onkološkega inštituta – obtoževal naj bi ga celo, da ga zasleduje in mu prisluškuje.

Onkološki inštitut Ljubljana
Onkološki inštitut Ljubljana (Foto: Denis Sadiković/N1)

Med očitki, ki jih je Brecelj v včerajšnjem pogovoru za N1 izrekel na račun generalnega direktorja Onkološkega inštituta Jaklja, je tudi, da je ta v službo za korporativno varnost kot vodjo zaposlil Matjaža Jazbeca. Jazbec pa, tako Brecelj, komunicira z visokimi predstavniki SD, kar da so mu ti sami priznali.

Brecelj o Jazbecu lepe besede ne najde, predvsem pa je izpostavil, da je ta “na predavanju pred celotnim Onkološkim inštitutom rekel, da imamo tako imenovanega žvižgača, za katerega obstaja vrsta informacij, kje vse jemlje”.  Teh besed po Brecljevih navedbah ni mogoče razumeti drugače, kot da ga je Jazbec obdolžil korupcije.

Tudi Jazbec je sicer, tako kot direktor Onkološkega inštituta Jakelj, za N1 dejal zgolj, da na pavšalno govorjenje ne želi odgovarjati. Brecelj pa nam je še povedal, da je o “javni grožnji žvižgačem in ustrahovanju zaposlenih na Onkološkem inštitutu” obvestil ljubljansko policijo, ki da je obvestilo vzela kot prijavo in stvar posredovala tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Kaj je prejela KPK?

“Takšne vsebinske prijave po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije nismo prejeli,”  so za N1 povedali na KPK. So pa bili, kot so dodali,  seznanjeni z določenimi okoliščinami s področja zaščite prijaviteljev.

“Zato smo – kot centralni organ za področje zaščite prijaviteljev, ki skrbi tudi za sistemski nadzor izvajanja zakona o zaščiti prijaviteljev – na Onkološki inštitut Ljubljana v četrtek poslali dopis s pojasnilom vseh postopkov, ki jih kot zavezanci po zakonu o zaščiti prijaviteljev morajo izvajati na tem področju, in pomena prijavljanja kršitev,” so pojasnili na KPK.

Brecelj pa je za N1 še dejal, da je kar tri mesece hodil k Socialnim demokratom – dobil se je tudi z generalnim sekretarjem SD Klemnom Žibertom –  in jih prosil, naj nehajo s spornim ravnanjem. “A oni ’harajo’ naprej. Sam sicer želim, da Golobovi vladi uspe, ne pa da vodenje vlade spet prevzame Janez Janša,” je dodal onkološki kirurg.

Socialni demokrati
Generalni sekretar SD Klemen Žibert na fotografiji v ospredju (foto: Planet TV)

V SD pa so nad njegovimi izjavami, da so skorumpirana in plenilska stranka, ogorčeni. Poudarjajo, da gre za pavšalne in neresnične obtožbe, ki jih je Brecelj zoper SD izrekel že večkrat, niso pa podprte z dokazi, še manj s konkretnimi dejanji oseb z imeni in priimki.

SD: V prihodnjih dneh se bomo odločili, ali bomo Breclja tožili

“Ob tem je komunikacija, s katero gospod Brecelj slovensko javnost prepričuje o domnevni ’koruptivnosti’ in ’plenilskosti’ stranke SD, podana na skrajno žaljiv, mestoma primitiven način in kot taka ne prtiče javnemu prostoru, še posebej ne, ko gre za prvega predstavnika vladne skupine za zdravstvo. Ravno od gospoda Breclja kot predsednika te skupine bi pričakovali vsaj minimalno spoštljivost v javnem dialogu ter resnicoljubnost in podajanje zaključkov na podlagi dejstev, ne pa morebitnih osebnih zamer ali osebnega nezadovoljstva,” so v stranki SD navedli za N1.

Ob tem so izpostavili, da je glavni tajnik SD Klemen Žibert Erika Breclja po prvih “skrajno žaljivih in neresničnih obtožbah” povabil na srečanje, saj je pričakoval, da bo mogoče v spoštljivem dialogu razjasniti vse okoliščine, ki botrujejo kirurgovim obtožbam.

Po navedbah SD je Žibert na tem srečanju Breclju dejal, da se lahko, če bo imel kakršno koli vprašanje, povezano s Socialnimi demokrati, vedno obrne na njih. In ga opozoril, da stranka tožbe zoper njega še ne bo vložila, če pa bo z “neresničnimi in žaljivimi obtožbami” nadaljeval, pa jo lahko pričakuje.

Seja strateškega sveta za zdravstvo
Seja strateškega sveta za zdravstvo (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Razumevanje Socialnih demokratov, da je gospod Brecelj ob prvem javnem blatenju stranke SD morebiti obtožbe podajal brez potrebnega premisleka ali na podlagi morebitnih nejasnosti, je po prispevku v zadnji oddaji Tarča pošlo. Še več, kaže se, da gre za načrten pogrom gospoda Breclja nad SD in namerno zavajanje javnosti s pozicije moči, ne samo kot cenjenega zdravnika, temveč predsednika vladnega strateškega sveta za zdravstvo,” so v ostrem odzivu še sporočili Socialni demokrati.

V stranki se zdaj, kot pravijo, intenzivno pripravljajo na vložitev tožbe zoper Breclja, odločitev o tem pa naj bi sprejeli v naslednjih dneh.

Matjaž Han in Tanja Fajon
Tanja Fajon in Matjaž Han (foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Obenem pa Socialni demokrati, ki jih vodi Tanja Fajon, želijo, da se do Brecljevih izjav opredelita obe koalicijski partnerici, torej Gibanje Svoboda in Levica,  predvsem pa predsednik vlade Robert Golob, ki je Breclja postavil na čelo strateškega sveta za zdravstvo.

“Po prepričanju Socialnih demokratov je to nujno, tako z vidika zaupanja med koalicijskimi partnerji, še bolj pa zaradi zaupanja javnosti v delo strateškega sveta za zdravstvo, katerega predsednik Erik Brecelj bi se moral prej kot z neresničnim in žaljivim obtoževanjem vse povprek ukvarjati s težavami javnega zdravstvenega sistema,” so še poudarili Socialni demokrati.

Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

A se očitno premier Golob do Brecljevih obtožb na račun SD ne namerava opredeliti. “Člani strateških svetov so samostojni pri svojih izjavah, mnenjih in delovanju. Posameznih navedb premier Golob ne komentira,” so za N1 dejali v kabinetu predsednika vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje