V Šentilju stanje kritično, v trgovinah zmanjkalo folije za prekritje plazov

N1 video 16. Maj 202316:40 0 komentarjev
Poplave - Občina Šentilj
Poplave - Občina Šentilj/N1

Letošnji maj bo v Sloveniji, kot kaže, eden najbolj namočenih v zgodovini meritev, močno deževje nas je zajelo tudi danes in vremenoslovci so za severovzhod države prižgali celo najvišje, rdeče opozorilo. Reke bodo poplavile v večjem obsegu, zaradi namočenosti grozijo zemeljski plazovi. Poleg gasilcev in enot Civilne zaščite je v pripravljenosti tudi 72. brigada Slovenske vojske, sporoča obrambni minister Marjan Šarec. Kje bo najhuje, kdaj bo nevarnost minila, kaj napovedujejo na agenciji za okolje? O tem v oddaji N1 STUDIO z gosti, iz Šentilja se nam je oglasila tudi naša terenska ekipa.

Stanje na območju Šentilja je kritično, grozijo plazovi. V naselju Zgornje Dobrenje se je plaz sprožil že v nedeljo in ogrozil hišo, v kateri živijo štirje starejši prebivalci. Stanje so najprej sanirali, a je nato zemljo potegnilo še globlje, je opisala novinarka N1 Manca Turk. Prebivalci so se morali evakuirati, prenočišče so poiskali pri sorodnikih, a se v hišo čez dan še vračajo, saj morajo poskrbeti tudi za živali. Bojijo se, da hiša ne bo več primerna za bivanje. Že sedaj so statiki odsvetovali zadrževanje v njej.

V občini Šentilj so aktivirali vsa gasilska društva. Imajo 13 večjih plazov, ogroženi sta dve hiši. Vsa štiri gasilska društva bodo ponoči imela dežurne ekipe, saj naj bi bilo stanje do jutri najbolj kritično, je opisala poveljnica Civilne zaščite Šentilj Valentina Ošlovnik. Težave pa imajo že pri zagotavljanju potrebne opreme. V bližnjih trgovinah je že zmanjkalo folije, ki jo uporabljajo pri zaščiti zemljine po plazovih. Pripravljajo tudi pesek in vreče, saj pričakujejo prestopanje rek in potokov.

Severovzhodni Sloveniji se že bliža nov padavinski val iz smeri Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, je napovedal hidrolog Janez Polajnar. Pričakovati je, da se bodo padavine premikale čez porečje reke Ščavnice in Pesnice ter območje Pohorja. “Trenutno nas bolj skrbijo manjši vodotoki in zastajanje zaledne vode. V primeru močnejših nalivov bi lahko prišlo tudi do kombiniranih dogodkov, gre za plazove in zastajanja vode za njimi. To je največji problem ta trenutek,” je rekel.

Močne padavine pa so tudi na področju Krke, ki zaradi kraškega značaja na padavine reagira nekoliko kasneje. “Krka že poplavlja, naraščala bo tudi v sredo. Najvišji vodostaj se pričakuje v sredo popoldne in zvečer,” je povedal Polajnar. Približala bi se lahko celo nekaterim naseljem ob Krki, težave pa bi lahko povzročali tudi hudourniški vodotoki z Gorjancev.

Deževalo bo tudi v sredo, a ta dež po pričakovanjih hidrologov ne bo bistveno vplival na odtočne razmere. Poplavna voda v rekah vzhodne Slovenije bo predvidoma odtekla v enem dnevu, na območju Krke bo vztrajala dlje. Letošnji maj je eden bolj namočenih, trenutna situacija pa je posebna prav zaradi dolgotrajnosti padavin.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Oddajo lahko tudi poslušate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!