V Sloveniji avgusta več kot milijon prihodov turistov

Slovenija 24. Sep 202112:47 0 komentarjev
Ljubljanica
Profimedia

Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so avgusta zabeležili več kot milijon prihodov turistov in malo manj kot tri milijone njihovih prenočitev. Slednjih je bilo za dva odstotka več kot v avgustu turistično rekordnega leta 2019, so zapisali na statističnem uradu. Domači turisti so največkrat prenočili v občini Piran, tujci pa v občini Ljubljana.

Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so avgusta zabeležili več kot milijon prihodov turistov in malo manj kot tri milijone njihovih prenočitev. Slednjih je bilo za dva odstotka več kot v avgustu turistično rekordnega leta 2019, so zapisali na statističnem uradu.
V turističnih nastanitvenih obratih so zabeležili nekaj več kot 435.300 prihodov domačih turistov (ali za 15 odstotkov manj kot avgusta lani, vendar hkrati za 131 odstotkov več kot avgusta 2019) in nekaj več kot 1,4 milijona njihovih prenočitev (ali za 14 odstotkov manj kot avgusta lani, vendar hkrati za 126 odstotkov več kot v predlanskem avgustu).

Prihodov tujih turistov so zabeležili malo manj kot 584.700 (ali za sto odstotkov več kot avgusta lani, vendar hkrati za 33 odstotkov manj kot v avgustu 2019) in nekaj več kot 1,5 milijona njihovih prenočitev (ali za 88 odstotkov več kot avgusta lani, vendar hkrati za 33 odstotkov manj kot v predlanskem avgustu).

Največ nemških turistov

Od tujih turistov so avgusta največ prenočitev pri nas ustvarili turisti iz Nemčije (malo manj kot 435.800 ali 28 odstotkov vseh prenočitev tujih turistov), sledili so jim turisti z Nizozemske (11 odstotkov), Italije (osem odstotkov), Češke (sedem odstotkov) in Avstrije (prav tako sedem odstotkov).

Turisti iz Nemčije so avgusta ustvarili za 54 odstotkov več prenočitev kot avgusta lani, turisti z Nizozemske za 118 odstotkov, iz Italije za 30 odstotkov, s Češke za 400 odstotkov in iz Avstrije za 38 odstotkov več.

Največ turističnih prenočitev od vseh so turisti ustvarili v nastanitvenih obratih v gorskih občinah (nekaj več kot en milijon ali 36 odstotkov), sledile so obmorske občine (24 odstotkov) in zdraviliške občine (18 odstotkov).

Največkrat prenočili v hotelih

Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran (malo manj kot 217.200 prenočitev), Izoli, Brežicah, Kranjski Gori in Bohinju. Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana (malo manj kot 190.600 prenočitev), sledile so občine Piran, Bled, Bovec in Bohinj.

Domači in tuji turisti so avgusta največ prenočitev ustvarili v hotelih (32 odstotkov vseh prenočitev ali nekaj več kot 939.100 prenočitev), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (27 odstotkov) ter kampi (23 odstotkov).

V osmih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili nekaj več kot 2,3 milijona prihodov turistov, kar je odstotek manj kot v enakem lanskem obdobju. Prenočitev je bilo v tem obdobju malo manj kot sedem milijonov, kar na letni ravni predstavlja dvoodstotni padec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!