V Sloveniji kmalu največja diplomatska konferenca v zgodovini države

Slovenija 09. Maj 202317:03 1 komentar
Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

V drugi polovici maja bo v Sloveniji potekal največji diplomatski dogodek v zgodovini države. Več kot 200 strokovnjakov bo namreč usklajevalo besedilo konvencije o sodelovanju pri pregonu storilcev mednarodnih zločinov. Konvencija bo prva mednarodna pogodba, ki bo nosila ime tudi po Ljubljani, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

Prihodnji teden se bo v Ljubljani začela največja diplomatska konferenca, ki jo je Slovenija gostila doslej. Okoli 250 strokovnjakov s področja mednarodnega prava bo dva tedna razpravljajo o Konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev (Konvencija MLA).

Če bo konvencija sprejeta, bo to prva pomembnejša mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po sprejetju Rimskega statuta leta 1998, na katerem temelji haaško Mednarodno kazensko sodišče. Ob enem, tako ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), bo to prva mednarodna pogodba, ki bo nosila ime tudi po slovenski prestolnici (Ljubljansko – Haaška konvencija). Po slovenski prestolnici so sicer dobile ime pred dobrim desetletjem sprejete Ljubljanske smernice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za integracijo raznolikih družb.

Strokovnjaki, ki bodo pripotovali v Ljubljano, po navedbah MZEZ prihajajo iz 79 držav podpornic pobude za sprejem konvencije ter ostalih držav članic ali opazovalk Združenih narodov, predstavnikov mednarodnih organizacij in organizacij civilne družbe. Pobudo za sprejem vodi Slovenija, in sicer skupaj z Argentino, Belgijo, Mongolijo, Nizozemsko in Senegalom.

V Ljubljani se bodo tako predvidoma dogovorili o vsebini konvencije, uradni podpis pa bo sledil v Haagu, temu pa še ratifikacija v državah podpisnicah.

Kot so še zapisali na zunanjem ministrstvu, je konvencija – tudi v luči vojne v Ukrajini – pomembna z vidika učinkovitega pregona storilcev mednarodnih zločinov. Na področju mednarodne pravne pomoči in izročitev v okviru nacionalnih postopkov zoper domnevne storilce najtežjih mednarodnih zločinov so namreč še vedno vrzeli.

Konferenco v imenu držav pobudnic sprejema konvencije organizira MZEZ. Na otvoritvi bodo med drugim spregovorile ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zunanja ministrica Belgije Hadje Lahbib, zunanja ministrica Mongolije Battsetseg Batmunkh in nizozemska ministrica za pravosodje Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje