V Sloveniji se obeta silvestrski temperaturni rekord, Balkan ima skoraj pomlad

Slovenija 29. Dec 202209:01 6 komentarjev
vreme
Twitter: Blaž Šter

V preteklih dneh so na območju Balkana izmerili pomladanske temperature, ponekod se je živo srebro povzelo celo do 20 stopinj Celzija. Po besedah klimatologa Gregorja Vertačnika bo letošnji december eden najtoplejših na območju Španije, Ukrajine in celotnega Balkana. Visokih temperatur pa ne beležijo le južno od naše meje, temveč tudi pri nas. "V Ljubljani utegne biti silvestrska noč najtoplejša do sedaj," je pojasnil.

V zadnjih dneh nad južnim delom Evrope prevladuje zelo toplo vreme, medtem ko je na severu stare celine hladno, kot je za ta del leta običajno.

“Nad Evropo prevladuje zahodni zračni tok, kar pomeni, da k nam in nad območje Balkana prihaja zračna masa iznad Sredozemlja oziroma Severnega Atlantika in se v anticiklonu, ki vztraja že dlje časa nad južno Evropo, spušča. Pri spuščanju se zračna masa še dodatno segreje. In kjer je v preteklih dneh pihalo v nižinah, zlasti v krajih blizu Dinarske gorske pregrade, so bile izmerjene najvišje temperature,” je za N1 pojasnil klimatolog agencije za okolje Gregor Vertačnik.

Tako smo v Beli krajini 23. decembra izmerili več kot 16 stopinj Celzija, v Banja Luki pa so 23. in 24. decembra izmerili 19 stopinj, 26. in 27. decembra celo 20 stopinj Celzija. To je za približno 13 stopinj več, kot je običajno za konec decembra. Temperature so blizu decembrskemu in januarskemu rekordu, ki znaša okoli 23 stopinj Celzija.

Poleg tega, da je bilo v večjem delu Bosne in Hercegovine (BiH) izjemno toplo, je bilo podobno tudi v Srbiji in na Hrvaškem. “Tam so 25. in 26. decembra izmerili več kot 17 stopinj Celzija. V Beogradu in v Novem Sadu pa celo 19 stopinj Celzija,” je temperaturne razmere v regiji predstavil Vertačnik.

Klimatolog pojasnjuje, kakšna bo letošnja zima

Novo leto bo še toplejše od božiča

Manj nenavadne vremenske razmere pa so bile v preteklih dneh vzhodneje v Evropi, torej v pasu od Madžarske proti Romuniji in naprej, saj topla zračna masa ni dosegala nižin. “Zanimivo pa je, da bo precejšnji del Evrope imel zelo topel december. Čeprav bo ponekod po Skandinaviji hladneje od dolgoletnega povprečja, pa bo to eden najtoplejših decembrov doslej na območju Španije, celotnega Balkana in Ukrajine,” je dodal klimatolog.

Bolj kot same visoke temperature je po besedah Vertačnika zanimivo nenavadno dolgo trajanje tega toplega obdobja, ki se bo po napovedih zavleklo še v prve dni novega leta. “Tako bomo imeli približno dva tedna izrazito toplega vremena, kar pa je tudi za december in januar redko,” je poudaril.

Trenutno sicer vse kaže, da bo novega leta dan še toplejši od božiča. Kot je na svojem Twitterju zapisal meteorolog Blaž Šter, bo silvestrska noč večinoma oblačna, nekaj rahlega dežja bo verjetno na zahodu. “V krajih z jugozahodnikom bo temperatura ob polnoči nad 10 stopinj Celzija. Tudi za novo leto bo zelo toplo, na vzhodu lahko blizu 17 stopinj Celzija,” je dodal.

Da utegne biti silvestrska noč najtoplejša do sedaj, je ocenil tudi Vertačnik. “V Ljubljani napoved kaže, da bo ob polnoči okoli 10 stopinj Celzija, doslej smo sicer najvišjo temperaturo na silvestrovo izmerili leta 1958, ko je bilo 9 stopinj Celzija,” je pojasnil. Najtoplejšo silvestrsko noč bodo najverjetneje izmerili tudi v nekaterih drugih delih Evrope, saj bo zlasti izjemno toplo v pasu od Francije do Poljske. “Temperatura bo tudi sredi noči večinoma nad 10 stopinj, krajevno pa celo kar 15 stopinj Celzija, to pa pomeni, da bo silvestrska noč marsikje rekordno topla,” je še predstavil Vertačnik.

V Sloveniji sicer v zadnjih letih beležimo bolj zelen 31. december. Nazadnje je bil v Ljubljani sneg za novo leto 2015, zato bo to že sedmo novo leto brez snega. “Veliko snega smo imeli leta 1996 in 2006, ko je bila snežna odeja debela 35 centimetrov. Sicer je bilo novo leto v preteklosti približno tolikokrat belo, kot je bilo zeleno. V zadnjih letih so bili sicer beli novoletni dnevi kar precej redki,” je še zaključil klimatolog Vertačnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje