V Slovenijo prihaja 20 ukrajinskih otrok iz ukrajinske sirotišnice

Slovenija 26. Apr 202214:08 > 14:20 1 komentar

Prihodnji torek bo v Slovenijo prišlo 20 otrok iz ukrajinske sirotišnice. Nastanjeni bodo v posebej pripravljenih prostorih doma krajanov v Slavini pri Postojni. Otroci so stari od enega do sedem let, z njimi pa iz Ukrajine prihaja tudi 18 spremljevalcev.

Po prvomajskih praznikih v kraj Slavina blizu Postojne prihaja 20 ukrajinskih otrok iz sirotišnice v Lugansku, ki so bili od izbruha vojne začasno v Lvovu. Z njimi pa prihaja tudi 18 ukrajinskih spremljevalcev, ki bodo zanje skrbeli. Gre predvsem za zdravnike, medicinske sestre in varuške. Otroci bodo nastanjeni v prostorih doma krajanov, ki so ga opremili s pomočjo donatorjev. Župan občine Postojna Igor Marentič je dejal, da je že vse pripravljeno, tudi krajani vsakodnevno ponujajo pomoč, da bi se otroci v Sloveniji kar najbolje počutili.

Prostore so predstavili danes. Direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je povedala, da bodo otroci v Slovenijo prišli prvi dan po praznikih, vendar še čakajo na dovoljenje za relokacijo ukrajinskih oblasti. Takoj po prihodu bodo otroci zdravniško pregledani, potem pa bodo njihovi skrbniki zaprosili, da se otrokom podeli status oseb z začasno zaščito po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb. V kraju Prestranek sta tudi vrtec in šola, ki ju bodo lahko obiskovale sirote iz Ukrajine. Spremljevalno osebje, ki prihaja tudi s svojimi otroki, bo nastanjeno v prostorih dijaškega doma v Postojni, ki bo med drugim skrbel za prehrano Ukrajincev.

Kot je povedala Štrukelj, se je akcija začela s prošnjo ukrajinskega veleposlaništva za premestitev večjega števila otrok iz Luganska. Ta je na vlado prišla marca. Ker v Sloveniji sirotišnic ni, so na uradu iskali širše. Kot je pojasnil župan Marentič, so bili na občini takoj za to, da sirote pridejo k njim, vendar so se najprej posvetovali z domačini Slavne. Ti so se s tem strinjali in bili pri urejanju prostorov zelo aktivni. “Lahko rečem, da bi si vsak želel imeti takšne sokrajane. Brez pomislekov so bili vsi za, da sprejmejo otroke iz Ukrajine, še več, njihovo prvo vprašanje je bilo, kako lahko mi pomagamo,” je dejal župan.

Na Postojnskem imajo sicer pri delu z begunci dobre izkušnje. V dijaškem domu so nastanjeni otroci brez spremstva z Bližnjega vzhoda, ki so bili po mnenju Štrukelj deležni dobre integracije. Tudi postojnski župan je poudaril, da so tako v šolah kot v vrtcih z vsemi preteklimi izkušnjami dobro pripravljeni na sprejem otrok, ki ne znajo slovensko.

N1
Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni
Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni (Foto: N1)
N1
Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni
Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni (Foto: N1)
Foto: N1
N1

Vsem vpletenim se je zahvalil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. “Hvaležen in ponosen sem, da je proces priprave bivališča in sprejema sirot pri koncu. Ponovno se je izkazalo veliko srce Slovenk in Slovencev, predvsem pa Primorcev,” je sklenil.

Pri organizaciji premestitve so poleg državnih in občinskih ustanov sodelovale tudi okoliške osnovne šole in vrtci, civilna zaščita, Zveza prijateljev mladine in številni posamezniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje