V Slovenijo prispelo posodobljeno cepivo proti covidu-19

Koronavirus 30. Sep 202309:31 6 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

V Slovenijo je prispelo posodobljeno Pfizerjevo cepivo proti covidu-19, ki je prilagojeno podrazličici omikron XBB.1.5. Cepljenje s posodobljenim cepivom je priporočljivo za starejše od 65 let, oskrbovance domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov ter posebej ranljive kronične bolnike.

V Slovenijo je nedavno prispelo posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5. Skupaj je v skladišča NIJZ prispelo 44.160 odmerkov tega cepiva.

Na voljo je 4.800 odmerkov tega cepiva, ki je namenjeno otrokom od šestih mesecev do štirih let, prav toliko odmerkov je namenjenih tudi za otroke, stare od pet do 11 let. Za starejše od 12 let, torej tudi odrasle, je v Sloveniji na voljo 34.560 odmerkov posodobljenega cepiva, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Za koga je posodobljeno cepivo najbolj priporočljivo?

V priporočilih, ki so jih ob tem pripravili na inštitutu, piše, da je cepljenje s posodobljenim cepivom priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov, vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike.

To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi bolezni pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje. Priporočila so v celoti na voljo na povezavi.

Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo. Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi (tudi proti drugim boleznim) se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, pojasnjujejo na NIJZ.

Prilagojeno cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech je Evropska komisija odobrila 1. septembra. Pred tem je posodobljeno različico tega cepiva odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa, so pojasnili pri Evropski komisiji.

15. septembra pa je nato Evropska komisija odobrila tudi prilagojeno različico cepiva proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna. Tudi to cepivo je najprej priporočila Ema.