V slovenjgraški bolnišnici ponosni na že sto izvedenih koronarografij

Slovenija 24. Maj 202318:18 0 komentarjev
operacija
PROFIMEDIA

Ob predstavitvi nekajmesečnega uvajanja nove preiskave so predstavniki slovenjgraške bolnišnice ponosno naznanili, da so jih doslej izvedli že sto. Gre za invazivno kardiološko preiskavo z imenom koronarografija, ki so jo lahko začeli izvajati, ko so leta 2021 pridobili nov angiograf.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v preteklosti niso izvajali kardiološke preiskave, imenovane koronarografija, s pridobitvijo novega angiografa junija 2021 in zunanjo strokovno podporo pa od septembra lani izvajajo tudi te preiskave.

Angiograf namreč poleg posegov na perifernem ožilju omogoča tudi posege na koronarnem ožilju.

Doslej so jih izvedli sto, s tem pa se bolnišnica približuje srčno-žilnim bolnikom v regiji, ki bi se sicer vozili drugam. “Izvajanje koronarografij v naši bolnišnici pomeni za bolnike zdravljenje čim bližje njihovemu domu. Nov program bo prispeval k boljši kakovosti življenja in enakopravni dostopnosti za ustrezno diagnostiko in zdravljenje,” so poudarili v bolnišnici.

Prve tri koronarografije so opravili 22. septembra lani, prva tri stentiranja koronarnih arterij pa 1. decembra lani. Letos želijo izvajati koronarografije enkrat tedensko za šest do sedem bolnikov.

Zdravstveno osebje slovenjgraške bolnišnice, ki sodeluje pri koronarografijah, se izobražuje v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pri izvajanju preiskav pa sodelujejo tudi zdravniki iz UKC Maribor. “Naša strokovna pomoč jim bo zagotovljena, dokler jo bodo potrebovali,” je ob sodelovanju pri 100. koronarografiji v koroški bolnišnici dejal kardiolog Matjaž Bunc iz UKC Ljubljana.

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre pa je povedal, da so na ministrstvo za zdravje že naslovili prošnjo, da odobri izvajanje programa koronarografij in perkutanih posegov na srcu, srčnih zaklopkah in koronarnih arterijah “ter za ta program dodeli širitev iz naslova dodatnih finančnih sredstev, ko uredba za izvajanje storitev ne bo več v veljavi”.

Navedel je, da bodo angiografske preiskave namreč dvignile strokovno raven dela na kardiološkem in radiološkem oddelku ter v celotni bolnišnici. “Zmanjšalo se bo število reševalnih prevozov v druge bolnišnice na omenjene intervencijske posege. Tudi na račun našega intervencijskega centra se bo znižala čakalna doba za omenjene posege v Sloveniji, predvsem pa pri nas povečala dostopnost,” je poudaril Lavre.

Koronarografija je invazivna kardiološka preiskava, ki omogoči pregled koronarnega oz. srčnega ožilja. Poteka tako, da se preko arterije na roki ali arterije na nogi vstavi kateter do ustja koronarne žile na srcu. Nato se vbrizga kontrastno sredstvo, s čimer se prikaže koronarno ožilje.

“Ob pomembni zožitvi žile se pristopi k razrešitvi zapore – stenoze koronarne arterije s perkutano koronarno intervencijo, kjer se v veliki večini z balončkom razširi žila in vstavi opornica – stent. S tem posegom lahko preprečimo srčni infarkt,” je med drugim potek preiskave pojasnila zdravnica slovenjgraške bolnišnice Cirila Slemenik Pušnik, ki je v bolnišnici vodja enote za kardiološko in angiološko dejavnost.

Ob že nastalem infarktu pa s pomočjo te preiskave poskušajo v čim krajšem času odpreti koronarno zaporo in vzpostaviti pretok v prizadeto mišico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!