V soboto dež, sodra, sneg in močan veter: previdno na cestah

Slovenija 08. Apr 202219:30 > 19:48 0 komentarjev
Dež
PROFIMEDIA

V soboto nas čaka buren prehod izrazite hladne fronte, je napovedala Agencija RS za okolje. Nastale bodo nevihte, ki lahko prinesejo sodro ali drobno točo, spustila pa se bo tudi meja sneženja. Razmere na cestah bodo slabe, pihal bo tudi močan veter, zato skrbno načrtujte, kdaj se boste odpravili na pot.

Jutri nas čaka izredno buren prehod izrazite hladne fronte. Pred fronto se bo danes popoldne in v noči na soboto okrepil jugozahodnik, ki bo marsikje po nižinah dosegal hitrosti od 50 do 70 km/h. Čeprav bo nekoliko močnejši, kot je običajno, bo še vedno pod opozorilnimi vrednostmi, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Zbudili se bomo v toplo sobotno jutro s temperaturami nad 10 stopinj Celzija, ob morju in po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije bo tudi okoli 14 stopinj Celzija. Tekom dopoldneva se bo še za nekaj stopinj ogrelo, kar bo še okrepilo temperaturno razliko, ki jo bomo doživeli pozneje v dnevu. Proti poldnevu nas bo od severa namreč dosegel pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazita ohladitev. Nastale bodo tudi posamezne nevihte, ki lahko prinesejo sodro ali drobno točo, hitro pa se bo spuščala tudi meja sneženja.

Ohladilo se bo za več kot 10 °C, na Notranjskem in Kočevskem pa lahko pričakujemo pravo zimsko popoldne s sneženjem. Snežilo bo lahko tudi v višjih legah Gorenjske in severne Primorske. Drugod po državi bodo padavine ob dotoku hladnejšega in bolj suhega zraka ponehale in snega ne bo.

Popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Tudi na neobičajnih mestih lahko sunki dosegajo hitrost okoli 100 km/h. V soboto zgodaj popoldne bo ob prehodu hladne fronte predvsem pod Karavankami in ponekod v severovzhodni Sloveniji severni veter lahko presegal hitrost 70 km/h.

Pozor, razmere na cestah bodo zaradi prehoda burne fronte nekaj ur slabše – pričakujemo lahko namreč močnejše padavine in močan veter, pa tudi slabo vidljivost. Na pot se tako raje odpravite zjutraj ali zgodaj dopoldne (pred fronto) ali po prehodu fronte, torej pozno popoldne oziroma zvečer.

Na jugu in jugozahodu Slovenije bo dogajanje za nekaj ur daljše in zamaknjeno v popoldanski in večerni čas. Oteženim vremenskim razmeram bo izpostavljena zlasti primorska avtocesta, kjer bo najverjetneje tudi snežilo. Že v poznih večernih urah se bo vreme povsod umirilo, le burja bo do sredine noči na nedeljo še vztrajala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!