V soboto začasno zaustavili Teš 6

Slovenija 15. Mar 202316:01 1 komentar
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Zaradi netesnosti na uparjalniku kotla so v soboto začasno zaustavili šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš). V sistem naj bi ga spet priklopili danes. Začasne zaustavitve Teša 6 sicer niso nič nenavadnega, lani so blok zaustavili dvakrat.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je bil v soboto zaustavljen zaradi ugotovljene netesnosti na uparjalniku kotla. Ta je bila sicer ugotovljena že nekaj časa nazaj, po zaustavitvi pa je bilo treba kotel ohladiti, ugotoviti mesto netesnosti, zamenjati poškodovane cevi in zavariti nove. Objekt naj bi v sistem spet priklopili danes.

Kot so danes za STA povedali v Tešu, je bilo treba šesti blok ustaviti, saj se je stanje po ugotovljeni netesnosti začelo slabšati. Tovrstne netesnosti se pri takšnih objektih sicer po njihovih pojasnilih pojavljajo, lahko jih je tudi zaznati, težje pa jih je napovedati. Za tovrstna vzdrževalna dela ima Teš na voljo usposobljen kader, tako da so lahko napako odpravili sami in večjih stroškov popravila ni pričakovati.

V času zaustavitve bloka so opravili še druga redna vzdrževalna dela in odpravili manjše ugotovljene pomanjkljivosti na drugih sistemih. Med zaustavitvijo bloka nemoteno oskrbo z električno in toplotno energijo v skladu s potrebami elektroenergetskega sistema Slovenije in toplotne oskrbe Šaleške doline zagotavlja blok 5, ki je bil sinhroniziran z omrežjem v petek.

Kot je danes na novinarski konferenci vrha slovenske energetike v Ljubljani povedal prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne, katerega del je Teš, Tomaž Štokelj, bodo šestico v sistem predvidoma spet priklopili danes, petica pa bo šla nazaj v mirovanje. V roku treh let bo medtem po Štokljevih napovedih treba doreči nadaljnjo vlogo petega bloka v slovenskem elektroenergetskem sistemu, sicer bo sledila njegova zaustavitev.

Do začasnih zaustavitev Teša 6 sicer prihaja večkrat. Aprila lani je bil blok zaustavljen zaradi izvede rednih vzdrževalnih del, oktobra pa zaradi varčevanja s premogom za zimske mesece.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje