Vlada potrdila sporazum z visokošolskim sindikatom o neplačnih zahtevah

Slovenija 17. Jul 202313:18 1 komentar
Visokošolski sindikat Slovenije
Žiga Živulović jr./Bobo

Vlada je potrdila prejšnji teden parafiran stavkovni sporazum z Visokošolskim sindikatom Slovenije. Sporazum se nanaša na rešitev vseh neplačnih zahtev, plačne zahteve se bodo reševale ločeno, na krovnih in stebrnih pogajanjih, ki potekajo, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo.

Vlada je potrdila predlog stavkovnega sporazuma z Visokošolskim sindikatom Slovenije. Kot so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, se sporazum nanaša na rešitev vseh neplačnih zahtev, plačne zahteve pa vlada po pojasnilih ministrstva rešuje ločeno, na krovnih in stebrnih pogajanjih, ki potekajo.

Sporazum, ki ga je vlada potrdila v četrtek, se po navedbah ministrstva nanaša na rešitev vseh neplačnih zahtev, kot so sobotno leto, ureditev dela na daljavo, določitev minimalne višine nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu in revalorizacija lestvice vrednosti sindikalnega dela.

Sporazum se nadalje nanaša na rešitev zahtev, kot sta določitev enake vrednosti neposrednega pedagoškega dela, ne glede na to, ali se opravlja v okviru zaposlitve ali po civilnopravnih pogodbah ter individualna pravica visokošolskih učiteljev in sodelavcev do koriščenja delodajalčevega kritja materialnih stroškov osnovnega raziskovalnega, strokovnega oziroma umetniškega dela, ki je del rednih delovnih obveznosti.

Sporazum ureja tudi natančnejšo določitev obsega neposredne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev ter starostne razbremenitve za neposredno pedagoško obveznost strokovnih sodelavcev korepetitorjev.

Potrjen celoten obseg neplačnih zadev

Ministrstvo je v sporočilu izpostavilo, da vlada “poudarja, da je s tem potrdila celoten obseg neplačanih zahtev sindikata”, plačne zahteve pa rešuje ločeno, na krovnih in stebrnih pogajanjih.

Omembo delovnega gradiva, ki se nanaša na plačne zahteve in se je vmes že spremenilo, je vlada zato iz sporazuma umaknila, so še navedli.

Osrednja stavkovna zahteva zaposlenih na treh javnih univerzah tako ostaja odprava plačnih nesorazmerij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje