V sredo znano, kje bo sedež NLZOH: ali v Mariboru ali v Ljubljani

Slovenija 21. Jun 202209:36 > 09:37 1 komentar
Žiga Živulovič jr./ Bobo

Minuli petek je nemalo razburjenja sprožila nenadna odločitev za selitev sedeža Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) iz Maribora v Ljubljano. Usoda največjega javnozdravstvenega laboratorija v državi bo dokončno zapečatena jutri popoldan na izredni seji, so za N1 povedali na NLZOH.

Minuli petek je potekala redna seja novega sveta NLZOH, potem ko je vlada Roberta Goloba na ustanovni seji 1. junija razveljavila imenovanje predstavnikov vlade v svetu in za preostanek mandata imenovala nove – Simono GerenčerSonjo BezjakJaneza Jesenovca in Luko Kajtna. Slednji je bil na petkovi seji tudi izvoljen za predsednika sveta.

Med drugim so novi svetniki podprli sklep o premestitvi sedeža največjega javnozdravstvenega laboratorija v državi iz Maribora v Ljubljano, kar pa je povzročilo precej ogorčenja. Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je to odločitev ocenila kot nepremišljeno in škodljivo. Selitev laboratorija v prestolnico pa da je v nasprotju z javno oznanjenimi prizadevanji za policentrični razvoj Slovenije. “Predvsem pa je nedopustno, da se poskus takšnega posega, ki bi lahko temeljito zamajal delovanje nacionalnega javnega zavoda, dogaja brez slehernega posveta z zaposlenimi, vodstvom zavoda, strokovno javnostjo in lokalno oblastjo,” je med drugim pisno pojasnila Žohar Čretnik.

Novi predsednik Luka Kajtna je v soboto v sporočilu za javnost napovedal, da bo v ponedeljek sklicana dopisna seja sveta. Po njegovih besedah so okoliščine glede spremembe sedeža zavoda znova preučili in bodo omenjeni sklep s petkove seje vnovič obravnavali na dopisni seji. “Pri obravnavi ne bomo zanemarili dejstva, da se trenutna vlada zavzema za decentralizacijo in regionalizacijo države,” je dodal. Po poročanju časnika Delo dopisne seje ni bilo, saj gre za prepomembno temo, da bi o njej odločali dopisno.
Kot je NLZOH potrdil za N1, je izredna seja sklicana to sredo popoldan, takrat bo torej znana usoda največjega laboratorija v državi.
Če bi sedež NLZOH iz Maribora premestili v Ljubljano, bi ta bil v objektu, kjer je ljubljanska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v manjšem obsegu pa ima na tem naslovu prostore tudi laboratorij. V NLZOH je sicer skupaj 808 zaposlenih, ki delujejo na 11 lokacijah. Od tega je v Mariboru zaposlenih 272 sodelavcev, v Ljubljani pa 131. V vseh dejavnostih institucije pa se največji oddelki nahajajo prav v Mariboru. Dejavnosti v Mariboru prispevajo 42,4  odstotka prihodkov celotnega zavoda, v Ljubljani pa 8,7 odstotka. Ob tem so v NLZOH še navedli, da so v času epidemije v Mariboru opravili 42,5 odstotka vseh testiranj, medtem v Ljubljani 6,2 odstotka.
So pa do napovedanega premika sedeža v prestolnico kritični tudi v Skupnosti občin Slovenije, ki spremembi nasprotuje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so zato na premierja Goloba, ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana ter ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Jevška naslovili pisma, v katerih jih pozivajo, da “preprečijo sprejemanje odločitev, ki še dodatno pripomorejo k že tako izjemno centralizirani državi”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje