Sajovic: “Za božjo voljo, razumeti je treba, da je treba rešiti vse naenkrat”

Slovenija 15. Feb 202414:20 5 komentarjev
zdravniška stavka
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović/ BOBO)

Poslanci Svobode in Levice menijo, da bi morali zahteve zdravnikov reševati v sklopu pogajanj za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. Kot razlog so navedli, da je treba urediti tudi plače drugih poklicev v zdravstvu.

V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so prepričani, da bi morali zahteve zdravnikov reševati znotraj pogajanj za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, saj je treba urediti tudi plače drugih poklicev v zdravstvu, sta po rednih koalicijskih usklajevanjih povedala vodji poslanskih skupin Borut Sajovic in Matej T. Vatovec.

Vodja poslanske skupine Svoboda Sajovic je dejal, da bi morali ključen korak narediti zdravniki in “zgodbo umiriti”, saj so povedali svoje in bili slišani. V sistemu enotne plačne reforme pa se na vse v javnem sektorju, tudi na zdravnike, ne bo pozabilo, je zatrdil. “Ampak za božjo voljo, razumeti je treba, da je treba rešiti vse naenkrat, saj smo vsi samo ljudje,” je še povedal.

V Levici pa menijo, da ima sindikat Fides daljši in močnejši vzvod, ker lahko pritiskajo na vlado preko stavke, ki v prvi vrsti vpliva na bolnike. Spomnil je, da se je vlada izpogajala z vsemi sindikati javnega sektorja, da uredi vse stvari s prenovo plačnega sistema, je povedal vodja poslanske skupine Levica Vatovec.

Če bomo favorizirali eno stran, so lahko ogrožena celotna pogajanja

“Seveda si zdravniki želijo neko predhodno obravnavo oziroma da bi se prej razrešilo te zadeve. Ampak mislim, da bo treba vsa vprašanja, ki so trenutno odprta v javnem sektorju, zapreti naenkrat in če bomo favorizirali eno stran pred vsemi ostalimi, to lahko ogrozi celotna pogajanja, kar si verjetno nihče ne želi,” je opozoril.

#related-news_0

V Levici menijo, da so bila izhodišča za pogajanja za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju dobra. “S tega vidika si upam s prstom pokazati na Fides, da ta dogovor s temi dejanji ruši,” je prepričan.

Poudaril je, da tudi številni drugi poklici v zdravstvu potrebujejo reformo plačnega sistema, ker imajo bistveno nižje plače, kot so zdravniške, znotraj ceha pa bi morali biti solidarni. “Zagotovo je velik del odgovornosti na zdravnikih, na Fidesu, na koncu bo pa posledice nosila vlada in v prvi vrsti predvsem bolniki. Jaz si predvsem želim veliko treznosti na strani zdravnikov in potrpljenja na strani vlade, da čim prej zapremo to zgodbo,” je še dodal Vatovec.

Na koalicijskih usklajevanjih nič o umiku soglasij

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa je dejal, da o umiku soglasij za nadurno delo s strani zdravnikov danes na koalicijskih usklajevanjih niso govorili.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo, ki bodo večinoma začeli veljati z marcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje