V petih občinah zaradi ptičje gripe prepovedali rejo perutnine na prostem

Slovenija 07. Feb 202420:01 0 komentarjev
ptičja gripa
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je sporočila, da so zaradi novih primerov ptičje gripe pri divjih pticah v občinah Markovci, Hajdina in Ptuj do preklica prepovedali rejo perutnine na prostem. Prepoved velja za občine Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina.

Nacionalni veterinarski inštitut je upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvestil o novih pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri dveh labodih grbcih, najdenih v občini Markovci in občini Hajdina, ter pri divji gosi, najdeni v občini Ptuj.

Na podlagi pozitivnih izvidov je tako državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep, da se za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepove rejo perutnine na prostem.

“Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji njeno širjenje in posledično zmanjša škoda, ki jo pojav bolezni povzroči,” so ob tem sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kokoš
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

UVHVVR ob tem poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da v primeru zaznave specifičnih znakov takoj obvestijo svojega veterinarja. Med pomembnimi znaki izpostavljajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot 5 odstotkov, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega. Med kliničnimi znaki, na katere naj bi bili rejci pozorni, pa izpostavljajo še ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki. Lahko pa se pojavijo tudi živčne motnje, kot so tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, neaktivnost …

“Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, naj se sprehajalci izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo,” so še opozorili na ministrstvu.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Pri pticah se lahko okužba z virusom aviarne influence pojavi v dveh oblikah, kot visoko patogena aviarna influenca ali kot nizko patogena aviarna influenca. Za prvo je značilna visoka obolevnost in smrtnost, pri drugi različici pa se pojavijo blagi klinični znaki in nizka smrtnost, lahko pa bolezen mine tudi neopažena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!