Svoboda in SD gresta skupaj naprej. Pravosodni resor bo začasno vodil premier

Slovenija 07. Feb 202418:21 > 19:28 22 komentarjev

Potem ko so se odnosi med koalicijskima partnericama Gibanje Svoboda in SD v zadnjih tednih močno zaostrili, so se zvečer predstavniki obeh strank sestali na 'pomiritvenem sestanku'. Na njem so ugotovili, da obe stranki želita, da se sedanja koalicija obdrži. Vodenje pravosodnega ministrstva naj bi po odhodu Dominike Švarc Pipan začasno prevzel premier Robert Golob sam.

Mesec dni je od začetka afere sodna stavba, ki je odnose med koalicijskima partnericama, Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati, postavila na veliko preizkušnjo.

V vladnih prostorih so se zato zvečer sestali predstavniki obeh koalicijskih strank. Gibanje Svoboda sta zastopala Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič, s strani SD pa sta se sestanka udeležila predsednica stranke in zunanja ministrica Tanja Fajon ter gospodarski minister Matjaž Han.

Tanja Fajon je na popoldanski novinarski konferenci dejala, da na sestanku pričakuje iskren pogovor o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji, minister Han pa je od prihodu na sestanek povedal, da nima pričakovanj. “Resna politika se mora pogovarjati o nadaljnjih ukrepih. Jutri je nov dan, težave pa ostajajo. Naš cilj je, da jih rešujemo,” je dodal Han. Minister Boštjančič pa je pred začetkom sestanka rekel, da aktualne razmere v koaliciji sicer vidi kot zelo posebne, upa pa, da niso drastične.

Po zaključku sestanka, ki je trajal manj kot eno uro, sta tako Fajon kot Boštjančič izrazila zadovoljstvo. “Sestanek je bil konstruktiven. Pogovarjali smo se precej iskreno, odgovorili smo na glavno vprašanje, ali še želimo delati skupaj – in odgovor je, da želimo,” je povedala Fajon. Tudi Boštjančič je sestanek ocenil kot uspešnega. “Ni skrivnost, da so se odnosi v zadnjih tednih poslabšali. Da jih zgradimo nazaj, bo potrebno veliko energije, a si obe strani želita, da se koalicija obdrži,” je poudaril.

Predstavnika SD sta premierju Golobu predlagala, da po odhodu ministrice Švarc Pipan začasno sam prevzame vodenje pravosodnega ministrstva. Kot je povedala Fajon, se je predsednik vlade s tem strinjal, stranki pa naj bi se nato v najkrajšem možnem času skupaj dogovorili o novem kandidatu za vodenje pravosodnega ministrstva. Ali bo ta, tako kot Švarc Pipan, sodil v kvoto SD, na današnjem sestanku niso dorekli. So se pa dogovorili, da bodo za vodenje zahtevnega resorja, ki je zaradi spornega nakupa sodne stavbe pod hudim pritiskom, poskušali najti čim bolj strokovnega kandidata.

Trenja med največjima koalicijskima strankama so se začela stopnjevati po odločitvi predsednika vlade Roberta Goloba, da ne bo sledil pozivom predsedstva SD, naj zaradi spornega nakupa stavbe na Litijski, pod katerega se je popisala njihova ministrica Dominika Švarc Pipan, pravosodno ministrico nemudoma razreši. Kot je pojasnjeval, se ni želel odločiti prehitro.

Še pred pozivom premierju so v SD ministrico Švarc Pipan prepričevali, naj prevzame objektivno odgovornost in odstopi. A je odstop zavračala, češ da je šlo pri nakupu za “načrtno, protipravno delovanje” nekaterih članov stranke, s prstom je pokazala zlasti na sedaj že bivšega glavnega tajnika Klemna Žiberta. Po približno enem tednu je premierju ponudila odstop, Golob pa je v torek povedal, da ga bo sprejel.

Po omenjenih obtožbah je Klemen Žibert včeraj odstopil z mesta glavnega tajnika stranke SD. Socialni demokrati so sicer zaradi “javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena” razmišljali o postopku izključitve Švarc Pipan iz stranke.

Danes sta se med razpravo o spornem nakupu stavbe na Litijski cesti besedno spopadla vodja poslancev SD Jani Prednik in ministrica Švarc Pipan. Na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ je Prednik ministrico obtožil, da je pri izpeljavi spornega posla med glavnimi osumljenci. Švarc Pipan je primerjal z Esmeraldo, saj da je po letu in pol vodenja ministrstva nenadoma spregledala. Ministrica mu je zaradi “grdih insinuacij” zagrozila s tožbo.

Zaradi trenj in krize, v kateri so se znašli Socialni demokrati, so se v preteklih dneh pojavili tudi pozivi k odstopu celotnega vodstva SD s Tanjo Fajon na čelu. Ta je danes dejala, da na mesto predsednice ni bila postavljena zgolj zato, da stranko vodi v dobrih časih, temveč tudi, da jo rešuje v slabih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje