Vsak dan jedo enako kosilo in so najstarejša družina na svetu

Foto: Dan Buettner/Instagram

Dolgo življenje je že od nekdaj privlačilo človeštvo. Skozi zgodovino so se pojavljali različne teorije in prepričanja, kako visoko starost doseči. Družina s Sardinije je očitno našla pravi recept.

Želja vsakega posameznika je živeti dolgo in izpolnjeno življenje. Morda bi lahko navdih našli pri najstarejši družini na svetu, ki ji je uspelo prelisičiti čas.

V iskanju skrivnosti dolgega in zdravega življenja se mnogi zatekajo k navadam prebivalcev tako imenovanih modrih con. Gre za geografska območja, na katerih se zdi, da ljudje živijo dlje in bolj zdravo v primerjavi z drugimi deli sveta. Raziskovalci proučujejo te skupnosti in njihove navade, da bi bolje razumeli dejavnike, ki vplivajo na dolgoživost in zdravje.

Eden od teh je tudi raziskovalec Dan Buettner, ki že leta preučuje navade ljudi v modrih conah. V nedavni objavi na Instagramu je delil, kaj vsak dan jé najdlje živeča družina na svetu.

Družina Melis s Sardinije v Italiji ima svetovni rekord v dolgoživosti. Leta 2012 so postavili svetovni rekord kot družina z najvišjo skupno starostjo. Devet bratov in sester je skupaj starih 861 let. Najstarejši član družine je star 109 let, piše Ladbible.

Najdlje živeča družina na svetu vsak dan poje isti obrok
Foto: Dan Buettner/Instagram

In skrivnost njihove dolgoživosti? Vsak dan jedo enako kosilo – mineštro iz treh vrst stročnic (čičerika, fižol pinto in beli fižol), kisli kruh, zraven pa spijejo kozarec rdečega vina.

“Ljudje, ki živijo najdlje in najbolj zdravo, vsak dan pojedo pol skodelice do skodelico fižola. Poleg tega je mineštra bogata z zelenjavo, kar močno pripomore k dolgoživosti,” je za Today.com povedala dietetičarka Samantha Cassetty.

“Raziskave kažejo, da redno vključevanje 30 različnih rastlinskih živil tedensko lahko pozitivno vpliva na bogastvo bakterij v črevesju,” je še povedala in dodala, “črevesje uravnava krvni tlak in holesterol, vnetja, razpoloženje, telesno težo in absorpcijo hranil, zato je večja verjetnost, da boste živeli dlje in bolj zdravo, če imate zdravo črevesje.”

Zakaj je kosilo družine Melis tako zdravo

Fižol pinto je bogat vir hranil, beljakovin in vlaknin in ne vsebuje holesterola. Enako velja tudi za čičeriko.

Beli fižol ima malo kalorij in ogromno hranilnih snovi. Vsebuje beljakovine in vlaknine, zato se kljub minimalnemu številu kalorij nasitite.

Kisli kruh je vrsta kruha, ki se od običajnega kruha razlikuje zaradi dodatka kislega testa, ki vsebuje bakterije mlečne kisline. Ta vrsta kruha je priljubljena zaradi svojega edinstvenega okusa, teksture in številnih zdravstvenih koristi, povezanih z bakterijami, ki se razvijejo med kisanjem testa.

  • Lažja prebava: kisli kruh je lažje prebavljiv v primerjavi z običajnim kruhom. Fermentacija zmanjša vsebnost glutena, kar lahko pomaga tistim, ki so občutljivi na gluten ali imajo prebavne težave.
  • Povišana hranilna vrednost: fermentacija poveča biološko dostopnost hranil, kot so vitamini in minerali. Kisli kruh je bogat vir vitaminov B, fosforja, magnezija in cinka.
  • Uravnavanje sladkorja v krvi: kruh iz kislega testa ima nižji glikemični indeks v primerjavi s tradicionalnimi vrstami kruha, kar zlahka pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.
  • Podpora črevesni mikroflori: mlečnokislinske bakterije v kislem kruhu lahko podpirajo črevesno mikrofloro in izboljšajo prebavo.