Število smrtnih žrtev hitro narašča, reševalci se spopadajo še s hudim mrazom

Svet 08. Feb 202307:47 > 21:19
Potres v Turčiji
Kemal Aslan/REUTERS

Po torkovem uničujočem potresu v Turčiji se nadaljuje iskanje preživelih. Reševalci v težkih zimskih razmerah rešujejo preživele iz porušenih zgradb, število žrtev pa je že preseglo 12.000, od tega 9.057 v Turčiji, v Siriji pa 2.992. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je v desetih provincah razglasil izredne razmere. Medtem je EU za pomoč zaprosila tudi Sirija, evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je zavrnil očitke, da sankcije EU proti sirskim oblastem ovirajo dostavo humanitarne pomoči. Napovedal je, da bo tudi sam v četrtek obiskal prizadeta območja v Turčiji.

Ponedeljkov potres z magnitudo 7,8 kaže vse večje razsežnosti.

Po zadnjih podatkih oblasti in humanitarnih organizacij v Siriji in Turčiji je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 12.049. Reševalci že tretji dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom. Eden od uradnikov ZN je dejal, da bi lahko umrlo tudi na tisoče otrok, poroča Reuters.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov na obmejnem območju, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli.

Medtem je na območje začela prihajati mednarodna pomoč, v Turčijo pa se zgrinjajo reševalne ekipe z vsega sveta.

Preberite še: Strokovnjaka pojasnila, zakaj je bil potres v Turčiji tako smrtonosen

Reševalci so s težavo dosegli nekatera najbolj prizadeta območja, saj so jim dostop onemogočale uničene ceste, slabo vreme ter pomanjkanje opreme.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je že prispel na prizadeta območja. Trenutno se mudi v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za žrtve potresa. Kasneje naj bi se odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Istanbula in Izmirja sta se medtem na prizadeta območja odpravili dve ladji s težko opremo, kot so žerjavi, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Vlada bo odprla hotele v turističnem središču Antalya za začasno namestitev ljudi, ki so jih prizadeli potresi, je dejal Erdogan, ki ga čez tri mesece čakajo volitve.

Potres v Turčiji Potres v Turčiji
Suhaib Salem/REUTERS
Potres v Turčiji Potres v Turčiji
Suhaib Salem/REUTERS
Potres v Turčiji Potres v Turčiji
REUTERS
Potres v Turčiji Potres v Turčiji
Suhaib Salem/REUTERS
Potres v Turčiji Potres v Turčiji
REUTERS
Potres v Turčiji Potres v Turčiji
Kemal Aslan/REUTERS
Potres v Turčiji Potres v Turčiji
Kemal Aslan/REUTERS

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.

V potresu prizadetih več kot 13 milijonov ljudi

Turške oblasti navajajo, da je bilo v potresu prizadetih okoli 13,5 milijona ljudi na območju, ki se razteza približno 450 km od Adane na zahodu do Diyarbakirja na vzhodu in 300 km od Malatye na severu do Hataya na jugu.

Sirske oblasti poročajo o smrtnih žrtvah vse do Hame, približno 250 km od epicentra.

“Zdaj je tekma s časom ,” je v Ženevi dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Vsako minuto, vsako uro, ki mine, se možnosti, da bi našli preživele, zmanjšujejo,” je dodal.

Po vsej regiji reševalci delajo noč in dan, preživeli pa čakajo na spodbudne novice o pogrešanih svojcih.

WHO je že pred tem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

Slovenska enota civilne zaščite prispela v Turčijo

Slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje je danes ponoči prispela v Istanbul. Tam jo je sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) ter jo s takojšnjim letom premestila v Adano, od koder so jo napotili v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi katastrofalni potresi močno prizadeli.

Na pomoč Turčiji po ponedeljkovih uničujočih potresih je Slovenija poslala skupino sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Ta bo delovala v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Kot so danes sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), bo skupina z delom pričela takoj po prihodu v provinco Hatay.

EU prošnjo za pomoč prejela še od Sirije

“Davi smo prejeli zahtevo sirske vlade za pomoč prek evropskega mehanizma za civilno zaščito. To zahtevo smo delili z državami in jih spodbujamo, da prispevajo materialno pomoč, za katero prosi Sirija,” je povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Tudi sam bo v četrtek obiskal prizadeta območja v Turčiji, ki ji unija prav tako pomaga.

Pojasnil je, da sirske oblasti prosijo za pomoč pri aktivnostih lastnih reševalnih služb pri iskanju ljudi, ki so ujeti pod ruševinami, medicinsko opremo, zdravila, hrano in podobno.

“Zagotoviti je treba, da gre pomoč ljudem, ki jo potrebujejo. To bomo spremljali,” je poudaril. Obenem je zavrnil očitke, da sankcije EU, ki jih je ta uvedla proti sirskim oblastem zaradi represije nad civilnim prebivalstvom, ovirajo dostavo humanitarne pomoči Siriji.

“Kategorično zavračam navedbe, da bi sankcije EU kakorkoli vplivale na humanitarno pomoč. Te sankcije veljajo že od leta 2011 in so odgovor na nasilno represijo sirskega režima nad lastnim prebivalstvom, pri čemer je bilo uporabljeno tudi kemično orožje. Usmerjene so proti režimu in njegovim podpornikom ter določenim gospodarskim sektorjem, od katerih ima koristi režim,” je dejal evropski komisar iz Slovenije.

Kasneje je komisija sporočila, da je Siriji namenila tudi 3,5 milijona evrov nujne humanitarne pomoči. S to finančno pomočjo želi EU ljudem omogočiti dostop do zatočišč, vode, sanitarij in zdravstvene oskrbe ter podpreti reševalne operacije. Gre za dodatno financiranje partnerskih humanitarnih organizacij, prek katerih je EU že doslej pomagala Siriji pri soočanju s posledicami potresov. V tej državi je po zadnjih podatkih umrlo več kot 2600 ljudi.

Unija medtem še krepi podporo Turčiji, v kateri je tresenje tal zahtevalo več kot 8500 smrtnih žrtev. Prek evropskega mehanizma za civilno zaščito je doslej 20 članic EU in tri sodelujoče države ponudilo 36 reševalnih in zdravstvenih ekip, v katerih je okoli 1500 reševalcev in zdravstvenih delavcev ter okoli 100 reševalnih psov.

EU je poleg tega v Turčijo poslala ekipo za koordinacijo aktivnosti na terenu, v kateri sodeluje tudi en slovenski strokovnjak. V Turčijo pa je ponoči prispela še slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje.

Lenarčič je povedal, da je unija danes od Turčije prejela dodatno zahtevo, in sicer za pomoč pri pripravi zatočišč za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Gre za šotore, primerne za zimo, odeje in ogrevanje. Slovenija, Nemčija in Litva so že podale ponudbe, so popoldne sporočili z Evropske komisije. Podpora unije Turčiji vključuje še tri milijone evrov nujne humanitarne pomoči, ki je namenjena okrepitvi soočanja s posledicami potresov v državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.