Slovenija bo Turčiji pomagala tudi s šotori, pihalci toplega zraka in odejami

Posledice potresa v Turčiji
Umit Bektas/REUTERS

Slovenija bo Turčiji, ki se sooča s posledicami uničujočega potresa, nudila tudi materialno pomoč v vrednosti dobrih 450 tisoč evrov. Najprej bo državi v krizi zagotovila šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje, je vlada sklenila na dopisni seji.

Slovenija bo Turčiji za obvladovanje posledic uničujočega potresa preko mehanizma Evropske unije (EU) na področju civilne zaščite namenila tudi materialno pomoč, je vlada sklenila na dopisni seji.

V okviru materialne pomoči bomo državi v krizi najprej zagotovili opremo za namestitev prizadetega prebivalstva, in sicer šotore, pihalce toplega zraka ter odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine 451.400 evrov bo uprava za zaščito in reševanje zagotovila na podlagi nadaljnjih zaprosil Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev, so dodali.

Pravice porabe za nadomestitev dela sredstev (natančneje 421.400 evrov) bodo zagotovljene iz sredstev proračunske rezerve, medtem ko bo sredstva za prevoz (v višini 30 tisoč evrov) zagotovila uprava za zaščito in reševanje.

V vladnem uradu za komuniciranje so ob tem sporočili še, da je Slovenija v ponedeljek v Turčijo že napotila člana evropske enote za oceno stanja in koordinacijo, dan kasneje pa je tja poslala tudi enajst pripadnikov civilne zaščite s sedmimi reševalnimi psi. Kot smo poročali, so ti danes že na delu, in sicer na območju province Hatay.

Slovenska vlada je današnji na dopisni seji sklenila, da bo namenila humanitarno pomoč po potresu prebivalcem Turčije in Sirije v višini 400.000 evrov.

Polovico sredstev bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za okrevanje prebivalcev po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo (Cross Border Fund for northwestern Syria) v okviru finančnega mehanizma Urada OZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) za pomoč prebivalcem prizadetega dela Sirije.

Preberite še: Slovenski reševalni psi v Turčiji “že zaznali življenja pod ruševinami”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.