V UKC Maribor manjše zaloge krvi, za pomoč prosili tudi vojake

Slovenija 06. Dec 202214:27 0 komentarjev
UKC Maribor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

V želji po dopolnitvi v zadnjih dveh tednih manjših zalog krvi so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor obrnili po pomoč tudi na pripadnike Slovenske vojske. Ti so se odzvali ter poleg darovanja krvi v danes posebej zanje organizirani akciji tudi obljubili pomoč v obliki promocije krvodajalstva znotraj svojih vrst.

Prvi je danes daroval kri poročnik Luka Marinšek in ob tem pozval h krvodajalstvu tudi druge pripadnike Slovenske vojske. Kot je dejal, lahko s tem dejanjem pomagajo drugim ljudem. Sam je sicer že večkrat daroval kri, tudi številni drugi pripadniki vojske se po njegovih besedah redno udeležujejo krvodajalskih akcij.

“Veliko število pripadnikov Slovenske vojske je rednih krvodajalcev in redno pomagamo sočloveku z darovanjem krvi. Poskušamo pa se vedno tudi v čim večjem številu odzvati na akcije, kot je današnja, da pomagamo takrat, ko pride do kakšne ali skupinske nesreče ali pa je pomanjkanje krvi kot sedaj,” je povedal poročnik Jože Damiš. “Starejši se trudimo, da bi pridobili nove krvodajalce med mlajšimi pripadniki Slovenske vojske in moram reči, da nam to kar uspeva,” je dodal.

Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor je potrdila, da imajo v zadnjih dveh tednih manjše zaloge krvi. Glede na to, da je bila poraba krvi v enakem obdobju lani podobna kot letos, sklepajo, da so manjše zaloge verjetno posledica slabšega odziva posameznih krvodajalcev v severovzhodni Sloveniji. Zato so se z območnim združenjem Rdečega križa odločili, da se obrnejo na Slovensko vojsko in organizirajo krvodajalsko akcijo posebej zanjo. “Z izrednimi krvodajalskimi akcijami določenih ciljnih skupin lažje koordiniramo delo, zbiranje in zaloge krvi na določenem območju,” je povedala Kavaš.

Po njenih besedah je nujno ohraniti krvodajalstvo v Sloveniji. “Poskušamo ga promovirati, iščemo podporo, tako kratkoročno kot dolgoročno, da bomo tudi čez deset let imeli v Republiki Sloveniji prostovoljno in ne plačano krvodajalstvo,” je dejala. Za pripadnike Slovenske vojske so dali na voljo še več terminov za darovanje krvi, in sicer prihodnji teden v ponedeljek in sredo od 7.30 do 12. ure ter v torek od 7.30 do 17. ure.

V UKC Maribor vse ljudi, ki bi tudi želeli darovati kri, prosijo, da se za svoj termin darovanja krvi predhodno dogovorijo na telefonskih številkah centra za transfuzijsko medicino. V primeru, da po odvzemu krvi zbolijo, občutijo simptome podobne gripi ali naknadno ugotovijo, da so bili pred dajanjem krvi v stiku z okuženo osebo, pa naj to čim prej sporočijo transfuzijski ustanovi, kjer so darovali kri, so danes še sporočili iz kliničnega centra.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor oskrbuje s krvjo klinični center ter ptujsko in murskosoboško bolnišnico. Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!