V veljavo stopa vseslovenska vozovnica za potniški promet

Slovenija 01. Jun 202306:25 4 komentarji
Vlak
Žiga Živulović jr./BOBO

Danes začenja veljati nova enotna vozovnica za slovenski potniški promet. Cena vozovnice, s katero bo mogoče uporabljati ves linijski potniški promet v državi z izjemo mestnega, bo stala 70 evrov mesečno ali 560 evrov letno.

V Sloveniji je od danes na voljo nova vseslovenska vozovnica, s katero je mogoče za 70 evrov mesečno ali 560 evrov letno uporabljati ves linijski potniški promet v državi z izjemo mestnega. Novost so tudi dnevne, tridnevne in tedenske vozovnice za neomejeno število voženj, vendar prav tako brez mestnega prometa.

Cena imenske mesečne vozovnice je po podatkih ministrstva za okolje, podnebje in energijo 70 evrov, letne pa 560 evrov. Neimenska vozovnica stane 90 evrov mesečno oziroma 720 evrov letno.

Pri vsaki vrsti vozovnice določena najvišja cena

Bistvena sprememba je, da je pri vsaki vrsti vozovnice zdaj določena najvišja cena. Ko cena vozovnice glede na relacijo doseže maksimalno vrednost, potnik pridobi vozovnico, ki omogoča potovanje na celotnem območju Slovenije oziroma tako imenovano “vozovnico Slovenija”.

Z vozovnico je mogoče z različnimi prevozniki neomejeno potovati po celotni državi, vsaj za zdaj pa z njo ni mogoče uporabljati tudi mestnega potniškega prometa. Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo to uredili v naslednji fazi, predvidoma do konca leta. To bo sicer odvisno tudi od zmožnosti proračuna za prihodnje leto.

Poleg mesečne in letne vozovnice so od danes na voljo tudi dnevne, tridnevne in tedenske vozovnice za neomejeno število voženj. Stanejo 15, 20 oziroma 35 evrov. Tudi te vozovnice ne vključujejo mestnega potniškega prometa.

Novost je tudi 50-odstotni popust pri nakupu vseh vozovnic za otroke med šestim in 15. letom starosti, ki niso že upravičeni do subvencioniranega prevoza.

Vozovnice so naprodaj na vseh prodajnih mestih, kjer so že sedaj na voljo integrirane vozovnice javnega potniškega prometa. Te so v uporabi nekaj let, za razliko od nove vozovnice pa potnikom omogočajo uporabo vsega potniškega prometa le na določeni relaciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.