V vesolje poletel še en slovenski satelit (VIDEO)

Slovenija 13. Jul 202205:53 > 18:41 0 komentarjev

Dve leti po izstrelitvi prvih dveh slovenskih satelitov v vesolje je danes poletel v nebo tretji, poimenovan Trisat-R. Tako kot prvi slovenski nanosatelit so ga razvili na Univerzi v Mariboru. Z novo evropsko nosilno raketo Vega-C so ga poslali v vesolje z izstrelišča v Francoski Gvajani. Raketo s satelitom so izstrelili ob 15.13 uri.

Raketa s satelitom bi morala v vesolje poleteti ob 13.13, a so izstrelitev tik pred tem ustavili. Izstrelitev bi morala nato steči ob 14.13, a so tudi to prestavili.

Prvi polet nosilne rakete Vega-C je ponesel v vesolje prve nanosatelite v srednjo Zemljino orbito. “Po prvi uspešni izstrelitvi satelita Trisat, ki smo ji bili priča v letu 2020, si tokrat ta izjemni korak človeštva Slovenci delimo zgolj z dvema vodilnima evropskima vesoljskima narodoma, in sicer s Francozi in Italijani. S tem dejanjem bomo Slovenci dobili sicer majhen, pa vendar večen spomenik v vesolju,” so sporočili z Univerze v Mariboru.

Trisat-R bo tako poletel desetkrat globlje v vesolje kot prvi satelit Trisat pred dvema letoma. “Novi satelit, ki smo ga uspeli sestaviti v manj kot šestih mesecih, je v mnogih pogledih prvi na svetovni ravni,” je povedal vodja projekta Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri).

“Kot prvi nanosateliti gremo v izjemno zahtevno okolje. Gre za pionirsko misijo, na katero stopamo skupaj Slovenci, Francozi in Italijani, pri čemer je naš satelit tokrat eden najzanimivejših, saj nosi celo kopico inovacij,” je pojasnil. “Če bo misija uspešna, bo to izjemno pomembna infrastruktura ne le za našo univerzo in podjetje Skylabs, ampak tudi za druge pridružene članice, kot sta Cern in Evropska vesoljska agencija,” je dodal.

Zaradi zelo visoke stopnje sevanja je predvidena življenjska doba satelita TRISAT-R približno dve leti. Zaradi visoke Zemljine orbite se satelit po svojem utirjenju in novem življenjskem ciklu ne bo približeval Zemlji in izgorel, temveč se bo počasi oddaljeval od Zemlje in v vesolju ostal za vekomaj.

Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo izvaja mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) in slovenskim podjetjem SkyLabs. Njen osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

Satelit Trisat-R temelji na platformi z izjemno visoko stopnjo miniaturizacije in je v celoti zasnovan, načrtovan in izdelan v Sloveniji. S svojo težo 4.965 gramov in velikostjo 30 krat 10 krat 10 centimetrov sodi v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot.

Današnjega spremljanja izstrelitve satelita Trisat-R na sedežu Univerze v Mariboru sta se med drugim udeležila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in rektor univerze Zdravko Kačič.

To je tretji slovenski satelit v vesolju. Z isto raketo kot nanosatelit Trisat so septembra 2020 poslali v vesolje še mikrosatelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!