Tovarna iz pekla, v kateri delavci nosijo plenice in omedlevajo od vročine

Svet 11. Jul 202211:17 > 12. Jul 2022 06:22 8 komentarjev
Srbija, Jura, podjetje
Nova.rs

Srbsko javnost spet razburjajo nečloveške razmere v tovarni Jura v Nišu. Pred leti so mediji pisali o delavcih v plenicah, češ da niso smeli na stranišča. Zdaj jih pestijo visoke temperature, vodstvo naj bi klimatske naprave zaradi varčevanja izklapljalo namenoma, poroča Nova.rs.

Južnokorejsko podjetje Jura, ki v proizvodnji avtomobilskih kablov v Leskovcu v treh izmenah zaposluje 2.850 delavcev, ima obrat tudi v Nišu. Podjetje je že večkrat Srbijo razburilo z nečloveškimi delovnimi razmerami. Leta 2016 so se mediji razpisali o delavcih, ki med delovnim časom nosijo plenice, ker ne smejo na stranišče.

Med pandemijo sta bila obrata večkrat glavni žarišči okužb. Južnokorejski lastnik je takrat za nekaj dni ustavil delo, hkrati pa zagrozil, da bo preselil proizvodnjo drugam, kar bi sprožilo socialno bombo. Leskovac, v katerem živi 63.000 prebivalcev, namreč nima dovolj delovnih mest za vse – odhod Jure bi ogrozil preživetje več tisoč ljudi.

Javnost je poleg lastnika obsodila tudi delavce, da so sploh privolili v slabe razmere – delo pri visokih temperaturah, nekateri so se spraševali, zakaj se niso uprli, sploh ker je delavcev več kot 2.000. Delavka iz niškega obrata, ki je želela ostati anonimna, je za Nova.rs povedala, da bi upor zagotovo pomenil izgubo službe, česar si nihče od zaposlenih ne želi.

“Večina, ki dela v podjetju, nima drugih dohodkov. Nimamo staršev, ki bi nas lahko preživljali, nimamo partnerjev, ki bi zaslužili toliko, da bi lahko preživljali vso družino. Tudi z dvema plačama komaj shajamo,” je dejala. Po njenih opažanjih tudi v drugih tovarnah v Nišu razmere niso nič boljše. “Tudi v drugih tovarnah je delo težko, plača pa bolj ali manj enaka, torej od 40 do 50 tisoč dinarjev (340 do 420 evrov).”

Dejala je še, da so delavci v Nišu večinoma prepuščeni sami sebi, nimajo podpore in pomoči države ali inšpekcijskih služb. “Kdo nas bo ščitil? Inšpekcija, ki nas redko obišče,  pride in gre. Moja mama je delala v državnem podjetju v Nišu, tam imajo vsak dan po deset inšpekcijskih nadzorov, zasebni sektor pa je popolnoma druga zgodba,” je dejala in dodala, da imajo zaposleni v javnem sektorju sicer manjšo plačo, “a vse pravice tega sveta, tukaj pa si preprosto suženj”.

Delavci Jure so za Nova.rs povedali, da je trenutno temperatura v obratih spodobna, saj se je zunanja temperatura znižala. A se sprašujejo, kaj bo, ko se bo živo srebro čez nekaj dni spet povzpelo nad 35 stopinj Celzija. Sogovorniki so še pojasnili, da so zaposleni pretekli teden podpisali peticijo za vklop klimatskih naprav, ki so jo “dali v reklamacijsko škatlo”, kar pa za zdaj ni imelo učinka.

Vodstvo Jure sicer zanika, da klimatske naprave izklapljajo namenoma zaradi varčevanja in da delujejo od aprila. So pa priznali, da trenutno nastajajo motnje na nekaterih napravah, ki bodo odpravljene takoj, ko bo mogoče.

Avtorica: Miljana Isailović/Nova.rs

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje